Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Noors bedrijf Unicus neemt belang in sociale onderneming Specialisterren

Sociale onderneming en IT-dienstverlener Specialisterren, gespecialiseerd in software testen en Robotic Process Automation(RPA), gaat intensief samenwerken met het Noorse Unicus, dat zich richt op Data Science, Software Development en Quality assurance/Testing. Unicus neemt een belang in Specialisterren. Beide bedrijven zien de unieke kwaliteiten van mensen met autisme en combineren het leveren van hoogwaardige IT-dienstverlening met het oplossen van een sociale uitdaging. Door de krachten te bundelen, wordt het dienstenpakket uitgebreid en krijgen nog meer mensen met autisme een vaste baan.

Specialisterren heeft de afgelopen dertien jaar meer dan honderd banen gerealiseerd en houdt momenteel vijftig mensen aan het werk als tester of binnen andere IT- functies. Door de intensieve samenwerking met Unicus zullen dit er volgend jaar 75 zijn.  “Alles klopt aan deze samenwerking en dat is heel bijzonder. We zijn DOEN Participaties, onze investeerder van het eerste uur, ontzettend dankbaar dat ze deze stap mede mogelijk gemaakt hebben”, vertelt Sjoerd van der Maaden.“We delen met Unicus eenzelfde missie, visie en bedrijfsvoering en vooral de wens om mensen met autisme, die tot voor kort geen werk hadden, te laten floreren in de IT.”

‘Autisme vriendelijke’ omgeving

De werkomstandigheden voor mensen met autisme moeten vaak worden aangepast, om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Wanneer alle stressfactoren zijn weggenomen, blinken deze mensen vaak uit. Mensen met autisme hebben oog voor detail en gaan zeer grondig te werk. Zowel Specialisterren als Unicus bieden maatoplossingen om te zorgen voor een prikkelarme en dus ‘autisme vriendelijke’ werkomgeving. Om de testers en engineers het beste tot hun recht te laten komen zijn er altijd meerdere mensen ingewerkt op een project. Er zijn speciale test leads en coaches in dienst die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van mensen en projecten.

Sociale ondernemingen wel degelijk interessant voor investeerders

Nu Unicus een belang neemt in Specialisterren draagt DOEN Participaties haar aandelen over en stapt volledig uit het bedrijf. DOEN is al sinds de oprichting van Specialisterren in 2010 betrokken. De lening en een subsidie zijn in 2017 omgezet in een aandelenbelang. “DOEN heeft met veel plezier bijgedragen aan de groei in de eerste fase. Wij zijn dan ook ongelooflijk trots dat we het stokje kunnen overdragen en verwachten dat het bedrijf in de toekomst nog groter wordt”, aldus Beau-Anne Chilla, Impact Investment Manager DOEN Participaties. “Onze exit uit Specialisterren laat zien dat het mogelijk is om sociale ondernemingen stabiel te laten groeien en met een positief rendement te verkopen. We hopen hiermee meer investeerders te inspireren om in sociale ondernemingen te stappen.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles