Noodweer voor bezitters cryptomunten
— 15 september 2017Tijdens een congres in New York noemde JP Morgan Chase-topman Jamie Dimon cryptomunten ‘frauduleus’ en ‘erger dan tulpenbollen’, verwijzend naar de tulpenwaanzin die in de zeventiende eeuw ontstond in Nederland. Ook voormalig topman van obligatiebelegger Mohamed El-Erin liet zich negatief uit over de huidige koers van cryptovaluta. Hoe ziet de toekomst van de cryptomunt eruit?
De koers van de bitcoin is de afgelopen dagen met zestien procent gekelderd. Eerder deze maand overtrof de bitcoin nog de grens van 5.000 US Dollar, maar recent zette de daling in. Dat komt vooral door een Chinees besluit. De Chinese centrale bank is een offensief gestart tegen initial coin offerings (ICO’s). ICO’s zijn te vergelijken met een beursgang, waarbij bedrijven kapitaal ophalen door de uitgifte van digitale munten. De Chinese centrale bank heeft nu besloten deze ICO’s een halt toe te roepen, omdat de betrouwbaarheid van bedrijven in dit geval in twijfel getrokken wordt. Er is namelijk geen controle op wat er met het opgehaalde geld wordt gedaan door bedrijven. Daarnaast krijgen investeerders geen realistische belofte voorgeschoteld van deze bedrijven.
China was het land met de grootste vraag naar bitcoins en wereldleider in bitcoin-mining. In het bitcoinnetwerk is er hardware nodig om de rekenkracht te bieden die de betalingen controleren. Gevalideerde betalingen worden vastgelegd in de blockchain, in de vorm van digitale blokken. Bitcoins moeten dus, net als goud, gedolven worden om de blokken te creëren die het netwerk met elkaar verbindt. Na de creatie van een dergelijk block krijgt de miner een vergoeding in de vorm van bitcoins. Zo’n zestig procent van de bitcoins worden in China gemined.
Chinese investeerders belegden zo’n 394 miljoen dollar in cryptovaluta in de periode januari-juni 2017. De stijgende vraag naar bitcoins vanuit China heeft ertoe geleid dat de waarde van de digitale munt ongekende hoogtes bereikte. Chinese investeerders gebruiken de bitcoins voornamelijk om deze tegen buitenlandse valuta in te wisselen.
De nieuwe Chinese regelgeving veroorzaakte een koersdaling, echter is de regelgeving volgens Hu Bing, onderzoeker bij het door de Chinese overheid ondersteunde Finance and Banking instituut, maar een tijdelijk probleem. Hij stelt dat het huidige verbod opgesteld is om een pauze in te lassen, totdat duidelijke richtlijnen van toepassing zijn. Verwacht wordt dat het zal lijken op BitLicense, een zakelijke licentie voor virtuele valuta-activiteiten, uitgegeven in New York ter regulatie voor bedrijven.