Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nieuwe concurrent treedt toe tot de bankenwereld

Het Nederlandse IT-bedrijf Bunq betreedt de bankenwereld met een nieuw verdienmodel waarmee het bedrijf de financiële sector aanvalt.

Bunq gaat anders te werk dan traditionele banken. Zo komt het bedrijf op de markt met een applicatie waarmee nearpay mogelijk is. Dit is een manier van online geld overmaken per smartphone. Met deze mobiele applicatie wil het bedrijf inspelen op de vraag van de consument.

Concurrent Nederlandse banken
“Banken maken dingen die klanten niet willen”, aldus oprichter Aki Niknam. Bij traditionele banken, zoals ING en ABN Amro, heeft de klant te maken met traditionele kosten. Bij het innovatieve IT-bedrijf Bunq is het doen en ontvangen van betalingen bijvoorbeeld gratis.

Bunq is de eerste nieuwe bank in Nederland in tien jaar. De laatste bank die toetrad tot de markt was DNB Bank. De stempel van een ‘traditionele bank’ wil eigenaar Niknam niet zetten op zijn bedrijf. “Ik zou het jammer vinden als mensen door de kijker van een bank naar ons kijken”, aldus Nikman tegenover Het Financieele Dagblad. De vergunning van De Nederlandsche Bank was eerder noodzaak dan een wens.

Op eigen kracht
Het concept dat Nikman uitwerkt met zijn bedrijf lijkt op het online dochterbedrijf van Aegon, Knab (werd in 2012 opgericht). Het verschil tussen Knab en Bunq is dat Bunq een onafhankelijk bedrijf is en het volledig op eigen kracht moet doen. “Je kan niet dezelfde regels en oorsprong volgen als bestaande banken en dan denken dat je anders kan zijn”, aldus Nikman.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.