Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nieuwe CAO van Achmea maakt van standaard werkweek 34 uur, met behoud van salaris

Achmea en de vakorganisaties hebben een resultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao, die geldt voor circa 12.000 medewerkers. Belangrijk onderwerp hieruit is de invoering van een standaard 34-urige werkweek per 1 januari 2021, met behoud van salaris. Achmea kent nu nog een standaard 36-urige werkweek.

De nieuwe Achmea cao loopt van 1 december 2019 tot 1 december 2021. Er is een indexatie afgesproken van in totaal 6,88% over 2 jaar:

  • de lonen worden per 1 januari 2020 verhoogd met 1%;
  • de invoering van een 34-urige werkweek per 1 januari 2021 met behoud van salaris staat gelijk aan een verhoging van 5,88% van het uurloon.

34-urige werkweek en andere afspraken

Achmea gaat per 1 januari 2021 over naar een standaard werkweek van 34 uur. Dit draagt bij aan maatschappelijke thema’s als vitaal doorwerken bij een stijgende pensioenleeftijd, het beter verdelen van werk- en zorgtaken tussen partners en een betere balans tussen werk en privé. Om medewerkers meer eigen regie te geven vitaal aan het werk te blijven tot aan hun pensioen, komt er een verlofspaarregeling. Medewerkers kunnen het gespaarde verlof gebruiken om bijvoorbeeld
eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken in de aanloop naar hun pensioen. Er komt een stap-terug-regeling. Medewerkers die ervoor kiezen een minder zware functie te aanvaarden of oudere medewerkers die minder uren gaan werken, worden hierbij geholpen doordat hun salaris geleidelijk wordt aangepast.
Het huidige Sociaal Plan loopt tot 1 januari 2021. Afgesproken is de looptijd van het Sociaal Plan met 1,5 jaar te verlengen tot 1 juli 2022.

Eigentijds werkgeverschap

HR-directeur Elly Ploumen van Achmea is tevreden met de nieuwe cao: “Hiermee geven we verdere invulling aan de Agenda voor de toekomst die in de vorige cao is afgesproken. Met het totale pakket bieden we een gezonde balans tussen werk- en privétijd – denk ook aan langer doorbetaald partnerverlof, meer tijd voor mantelzorg, meer tijd voor ontwikkeling en meer vrije tijd – en het gezond doorwerken tot aan het pensioen. Met deze cao behoudt Achmea een eigentijds arbeidsvoorwaardenpakket dat past bij onze visie op werkgeverschap: relevant, toonaangevend en vernieuwend.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles