Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Niet Amsterdam maar Utrecht blijkt walhalla voor startups

Utrecht is de beste plek om een onderneming te beginnen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van D66. Van de 117 universiteiten in Europa is Utrecht op de zesde plek geëindigd. Amsterdam is niet op de lijst gezet.

“We hebben goud in handen, maar er wordt niks mee gedaan”, pleitte de fractie van D66 in Utrecht vandaag. In de ranglijst van alle zogenaamde ‘universitaire bedrijfsincubators’ is UtrechtInc een nieuwkomer. Utrechts zesde plek betekent ook meteen een nominatie voor de wereldranglijst, die volgende maand bekend zal worden gemaakt.

Niet Utrecht, maar Amsterdam
De lokale afdeling van D66 pleit voor meer ondersteuning voor de plaatselijke startups. Jony Ferket, de fractieleider van de democraten in Utrecht, vindt dat de steun vanuit de gemeente veel beter kan. “Op dit moment is er nog geen samenhangend beleid voor startups, terwijl de beginnende ondernemingen heel belangrijk zijn voor de economie: zestig procent van de nieuwe banen wordt gecreëerd door nieuwe ondernemingen. Nu denkt iedereen dat startende ondernemingen vooral in Amsterdam gevestigd zijn, terwijl dat niet zo is. Utrecht zou hier bekend om moeten staan.”

Nederland startupland
In het onderzoeksrapport dat door D66 is opgesteld, staat twee keer een Nederlandse stad genoemd. Delft staat op de vierde plaats. Neelie Kroes is er trots op dat Nederland zich positioneert als een startupland: “De ranking bewijst hoe sterk de Nederlandse incubators presteren en daarbij een toppositie in Europa innemen.” Sinds 2009 heeft de universiteit 135 startups ondersteund.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles