Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blok-hypotheek sterft stille dood

De Blok-hypotheek blijkt een totale mislukking te zijn. Geen enkele hypotheekverstrekker biedt het product aan, zo meldt Nu.nl.  De Blok-hypotheek werd anderhalf jaar geleden geïntroduceerd door minister Blok voor Wonen en Rijksdienst om starters op de huizenmarkt te helpen. Zij zouden door de introductie van de nieuwe hypotheekregels in 2013, waarbij een woning in dertig jaar moet worden afgelost, minder snel een huis kopen.

De Blok-hypotheek is opgenomen in het Woonakkoord van februari 2013. Met de constructie kunnen de maandlasten van een hypotheek verlaagd worden. De huizenkoper sluit twee leningen af; de eerste wordt in dertig jaar afgelost, waardoor de rente aftrekbaar is. De tweede lening, voor maximaal de helft van de woningwaarde, is aflossingsvrij. De rente van deze lening is dus ook niet aftrekbaar. De maandlasten mogen wel lager liggen bij aanvang van de hypotheek, de totale kosten zijn groter.

Geen vraag naar

ING en Rabobank geven aan de Blok-hypotheek niet aan te bieden omdat er geen vraag naar is. Een andere reden, aangegeven door De Hypotheekshop, is dat de markt nu minder negatief is dan in 2013. Er is dus minder noodzaak voor de constructie.
Er was al direct veel kritiek op de regeling. De Hypotheker berekende na de bekendmaking van de Blok-hypotheek dat een starter die zijn woning met een kostprijs van 200.000 euro met de constructie financiert op termijn bijna 60.000 euro meer kwijt is aan rente. Delta Lloyd en Aegon hebben vorig jaar al laten weten niets in de hypotheek te zien en hem niet aan te bieden. Het lijkt erop dat de Blok-hypotheek nu definitief ten grave kan worden gedragen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!