Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlandse markt voor crowdfunding blijft groeien

De omvang van de Nederlandse markt voor crowdfunding is in 2014 bijna verdubbeld. In totaal werd er vorig jaar 63 miljoen euro gefinancierd door middel van crowdfunding.

De afgelopen drie jaar is de hoogte van geïnvesteerd crowdfunding kapitaal enorm gestegen. In 2011 lag het bedrag nog op 2,5 miljoen euro. Sindsdien is dit bedrag ieder jaar verdubbeld. Zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Douw en Koren.

Verdeling
Het totaalbedrag van 63 miljoen is verdeeld over verschillende soorten projecten en ondernemingen. Ondernemingen haalden 51,1 miljoen euro binnen. Maatschappelijke projecten sleepten 6,5 miljoen in de wacht. Het minste kapitaal ging naar creatieve projecten, namelijk 5,4 miljoen. Het aantal ondernemingen of projecten per categorie staat in contrast met de verdelingen van het kapitaal. “Een onderneming haalde in 2014 gemiddeld 85.000 euro op. Een creatief project haalde gemiddeld meer dan 7.000 euro op en een maatschappelijk project bijna 10.000 euro”, aldus Simon Douw van Douw&Koren tegenover de nieuwswebsite nu.nl.

Overheid
Douw en Koren voorziet in 2015 een blijvende stijging van crowdfunding. Er is in deze stijging een speciale rol weggelegd voor provincies en gemeentes. Verwacht wordt dat deze instanties, samen met universiteiten, crowdfunding gaan stimuleren binnen de eigen regio of community. Voornamelijk voor zorg -en vastgoedprojecten zijn er kansen om meer gebruik te maken van deze financieringsvorm.

Het combineren van verschillende financieringsbronnen zal ook vaker gaan voorkomen. Dit geldt specifiek voor ondernemingen en projecten die een grote kapitaalbehoefte hebben. “Het was vooral iets voor hippe gadgets en innovators. We zien echter dat crowdfunding steeds meer mainstream wordt en een serieus alternatief voor hoe we goede initiatieven – die de wereld een stukje beter maken – samen organiseren en financieren”, verklaart Bart Lacroix van crowdfunding platform de 1%Club op de website van Douw en Koren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles