Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlandse CFO: banen binnen financiële dienstverlening verdwijnen

Bijna driekwart van de Nederlandse CFO’s is ervan overtuigd dat robotisering gaat zorgen voor veel minder banen binnen de financiële dienstverlening. Naast dat robotisering veel invloed gaat hebben op de werkgelegenheid, verwachten CFO’s ook dat kunstmatige intelligentie en de komst van big data gaan zorgen voor een flinke vermindering in het aantal banen. Dit blijkt uit de FinTech Barometer van Onguard, een onderzoek onder ruim 300 finance professionals in Nederland.

Ondanks dat de CFO’s ervan overtuigd zijn dat het aantal banen binnen de financiële dienstverlening drastisch naar beneden gaat, verwachten zij niet dat hun eigen baan op de tocht staat. Negentig procent van de CFO’s weet namelijk zeker dat zijn of haar baan over tien jaar nog steeds bestaat. De finance professionals zijn minder positief over hun eigen toekomst. Ruim een op de drie (34%) denkt dat zijn of haar huidige functie over tien jaar is komen te vervallen. Over de huidige werkgever twijfelen ze echter niet: negentig procent is ervan overtuigd dat de organisatie waar hij momenteel werkt over tien jaar nog steeds overeind staat.

Platform

Marieke Saeij, CTO bij Onguard, is het eens met de CFO’s, maar verwacht ook dat er veel banen voor in de plaats komen: “Natuurlijk zien we door de komst van bijvoorbeeld robotisering en kunstmatige intelligentie dat banen verdwijnen. Financiële dienstverleners veranderen en fungeren meer en meer als platform waarop diensten bij elkaar komen om aan de consument de beste service te kunnen verlenen. Administratieve processen worden steeds meer geautomatiseerd en dat betekent dat er aan de backoffice-kant van organisaties minder mankracht nodig is. Dit wil echter niet zeggen dat deze mensen niet van grote waarde kunnen zijn in een andere functie. Kunstmatige intelligentie is software en kan bijvoorbeeld niet zonder data. Softwareprogrammeurs en data-analisten worden dankzij de komst van nieuwe technologieën onmisbaar.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles