Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bitcoingemeenschap wil wettelijke erkenning digitale munt

De Nederlandse bitcoingemeenschap wil dat de digitale munt bitcoin een echt betaalmiddel wordt. De rechtbank in Overijssel bepaalde al in mei dat bitcoin geen geld is, maar hier wordt nu hoger beroep tegen aangetekend. 

Bitcoin wordt in Nederland niet erkend als echt geld, maar zou volgens de gemeenschap een wettelijk betaalmiddel moeten worden. Of het hoger beroep een kans van slagen heeft, is volgens mr. Mischa Schimmel van advocatenbureau Solv lastig te zeggen. “Er is geen wettelijke definitie van geld, dus dit is sowieso onontgonnen terrein”, meldt Schimmel in de financiële Telegraaf. Schimmel verwacht pas na medio volgend jaar een uitspraak te hebben van het gerechtshof.

Inzamelingsactie
De elektronische munt heeft veel aanhangers. Dit blijkt vooral uit de resultaten van een inzamelingsactie om het hoger beroep te kunnen bekostigen. Binnen drie dagen was er meer dan 90 procent van het benodigde geldbedrag van 15.000 euro opgehaald.  De aanhangers wensen vooral duidelijkheid over de status van de munt. Praktische zaken als btw-heffingen en inkomstenbelasting met betrekking tot de bitcoin zijn bijvoorbeeld nog erg vaag. Daarnaast zouden consumenten beter beschermd kunnen worden bij bitcointransacties.

Bitcoin in Europa
De digitale munt zorgt niet alleen in Nederland voor opschudding. In heel Europa breekt men zich het hoofd over deze innovatieve vorm van betalen. Zo is onder meer in Zweden contact met het Europees Hof van Justitie over de bitcoin. Men wacht hier op een uitspraak over de heffing van BTW op bitcointransacties. Deze heffingen zijn namelijk verplicht volgens de Europese regels.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles