Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlandse belegger durft niet te kiezen voor crowdfunding

De Nederlandse vermogensbeheerder HJCO Capital Partners kiest als eerste Nederlandse vermogensbeheerder in Nederland op grote schaal om te investeren in crowdfunding. Deze vorm van kredietverstrekking wordt in Nederland nog vaak gezien als ‘te klein en te risicovol’ voor publieksleningen en beleggingen, waardoor Nederlanders zich voorzichtig op de crowdfundingsmarkt begeven.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport ‘When Finance Meets Internet’. Voor beleggers zijn er maar een paar interessante publieksplatformen uit de duizenden die de wereld kent. Deze platformen kennen dezelfde voordelen: transparantie, solide financiële basis en goede organisatie. In Nederland moet crowdfunding echter nog ontdekt worden, stelt HJCO Capital Partners.

Amerika versus Nederland
In Amerika hebben institutionele beleggers al lang kennis gemaakt met crowdfunding. De crowdfundingsmarkt wordt Nederland gezien als te klein en risicovol, vermeldt het rapport. Naast de Verenigde Staten, speelt crowdfunding zich vooral af in het Verenigd Koninkrijk en China. De grootste partijen leggen in deze landen hun leningenboek open voor geïnteresseerde beleggers en zijn erg transparant over de risico’s – wat aantrekkelijk wordt bevonden door institutionele beleggers.

Nederlandse crowdfunders
Er zijn Nederlandse partijen die zich voorzichtig begeven op de crowdfinance-markt. Het afgelopen anderhalf jaar experimenteerde vermogensbeheerder HJCO met het beleggen in P2P-leningen. “We denken dat een rendement van tussen de 6% en de 8% realistisch is voor een gespreide portefeuille van leningen. Minder verhandelbare beleggingen worden de komende jaren belangrijker”, stelt Arthur Hopstaken, directeur en partner bij HJCO.

De partijen die geïnteresseerd zijn in crowdfunding kunnen ook een slag slaan door big data te implementeren. Ze kunnen hiermee goed inschatten hoe de markt zich ontwikkelt, evenals het risico op wanbetalingen. De beleggingspropositie van de partij ligt nu nog bij toezichthouders AFM en DNB.
Naast HJCO investeerde ook Aegon onlangs in totaal 500 miljoen euro in het Duitse leenplatform Auxmoney.

Tagged with:

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles