Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlandse banken huiverig met vragen vergoeding voor diensten

Nederlandse banken blijken huiverig om hogere tarieven te vragen voor bestaande diensten, zoals betaalpakketten. Daarom zetten zij in op het vragen van vergoedingen voor nieuwe betaalde diensten.

Geld vragen voor je diensten; het wordt steeds moeilijker voor banken. Meer dan 1,50 euro vragen voor een betaalpakket? De Nederlandse banken wagen zich er liever niet aan, schrijft De Financiële Telegraaf. En consumenten een negatieve rente laten betalen voor hun spaargeld: “Dat is niet uit te leggen”, vindt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank. Nu de rente tot een historisch dieptepunt is gedaald, staan banken voor een dilemma. Hogere tarieven vragen voor bestaande diensten zoals betaalpakketten doen zij liever niet.

Bank wordt databank?
De oplossing moet gaan liggen in het vragen van vergoedingen voor nieuwe innovatieve diensten. Zo vraagt ING voor haar dienst Mobiel Betalen na het eerste gratis halfjaar een maandelijkse vergoeding van € 0,50. Rabobank biedt de Rabo Wallet. Klanten kunnen betalen met hun mobiele telefoon maar krijgen daarnaast ook op basis van hun locatie aanbiedingen van winkels in de buurt. Een gevoelig onderwerp, zo weet ook ING. Het koppelde klant- en transactiegegevens aan op maat gemaakte advertenties en aanbiedingen en kreeg in 2014 na een proef een golf aan negatieve reacties te verwerken over het vermeend doorverkopen van privégegevens. Banken beschikken nu eenmaal over een grote hoeveelheid gegevens van hun klanten. Kunnen ze die wellicht te gelde maken?

Don Ginsel, CEO van Fintech Holland ziet vooral een oplossing in het verbreden van de dienstverlening. Een ‘hypotheek verstrekken’ heet dan ‘wonen voor klanten’. En een ‘pensioen’ een ‘oudedagsvoorziening’. De vraag is of cliënten voor deze marketingterminologie extra gaan betalen. Ginsel denkt echter dat dit wel degelijk een uitweg zou kunnen zijn. Hij verwijst naar energiebedrijven die hun toegevoegde waarde breder formuleren dan alleen het leveren van stroom.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles