Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlanders vertrouwen bankzaken nog niet toe aan tech-bedrijven

Slechts één op de tien Nederlanders durft zijn bankzaken toe te vertrouwen aan tech-bedrijven, zoals Google en Facebook. Dat blijkt uit een studie van Roland Berger en Visa Europe. De meerderheid van de ondervraagde consumenten hecht sterk aan persoonlijk contact en veiligheid tijdens de interactie met banken.

Na het persoonlijke contact met medewerkers van de bank staat veiligheid tijdens hun transactie bovenaan de lijst prioriteiten. “Dit onderzoek laat zien dat consumenten nieuwe technieken op prijs stellen, maar dat veiligheid met stip op nummer één staat”, aldus Daniel van Delft, Country Manager van Vise Europe in Nederland tegenover Financieel Management.

Persoonlijke contact
Face-to-face contact in het filiaal blijft belangrijk voor de duizend ondervraagden. Met name de jonge generatie benadrukt het belang van face-to-face-contact. Zo gelooft minder dan een vijfde van de 18-29-jarigen dat een telefoongesprek of contact via de webcam een bezoek aan de bank kan vervangen. Ruim de helft van de jongeren geeft aan dat ze geen klant willen worden bij een digital-only bank.

Verder blijkt uit het onderzoek dat consumenten meer vertrouwen hebben in de traditionele betaalmiddelen dan in nieuwe, zoals contactloze betalingen. Negen op de tien ondervraagden vindt pinnen aan de kassa het veiligst betaalmiddel. Contactloos betalen met kaart staat op plaats vier met 28 procent. “Het vertrouwen in een nieuw betaalmiddel moet altijd groeien in de beginfase. Meestal neemt dat recht evenredig met het gebruik toe – en het gebruik van contactloos stijgt nu al met tientallen procenten per maand. Tegelijkertijd zal er altijd een groep blijven die de voorkeur geeft aan cash. Een kleine groep om niet te vergeten”, aldus Van Delft.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles