Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

42 procent Nederlanders is bezorgd om hypotheekrentestijging

Dit jaar is het gemiddelde hypotheekrentetarief al ruim verdubbeld van onder de twee procent naar vier procent eind juni. Het bedrag dat mensen lenen voor de aankoop van een huis loopt voor het eerst in zeker drie jaar gemiddeld wat terug, mogelijk een nieuw teken dat de woningmarkt begint af te koelen. Maar liefst twee op de vijf Nederlanders met een koophuis maken zich zorgen om deze ontwikkeling, blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.134 woningeigenaren. Mogelijk ontstaan deze zorgen door een gebrek aan financiële knowhow, want 24 procent van de respondenten weet niet hoe hij met de nieuwe financiële situatie om moet gaan. Dit terwijl de hypotheekrentestijging voor een derde van alle ondervraagden een negatief effect heeft op hun financiële situatie.

Door de stijgende hypotheekrente gaat een deel van de Nederlandse huiseigenaren actie ondernemen. Zo gaat 19 procent van de ondervraagden in het komende jaar extra aflossen, gaat maar liefst 31 procent van hen zich binnenkort oriënteren op het oversluiten van de hypotheek, terwijl vijftien procent zelfs op zoek gaat naar een nieuwe woning. Van de woningeigenaren die aangeven dat de stijgende rente een negatieve impact heeft op hun financiële situatie, gaat maar liefst 72 procent actie ondernemen: zestig procent gaat voor (een van) de hiervoor genoemde opties, twaalf procent neemt een niet toegelichte maatregel.  Abrahamse: “Actie roept reactie op, dat is duidelijk. Of en welke acties verstandig zijn, is sterk situatie afhankelijk. Hiervoor kun je het beste in gesprek gaan met je hypotheekadviseur, die je gericht en gedegen advies kan geven.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!