Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederland pionier in aandelen crowdfunding

Het Nederlandse Symbid introduceerde vier jaar geleden als eerste het concept dat we vandaag kennen als ‘aandelen crowdfunding’.

Iedereen kent crowdfunding, maar de vele varianten, zoals lening crowdfunding en aandelen crowdfunding, zijn niet bij iedereen even bekend. De Nederlandse start-up Symbid was de allereerste op de markt met het concept ‘aandelen crowdfunding’, dat vooral erg populair is bij kleine starters. We spreken hierover met Robin Slakhorts, mede-oprichter van Symbid.

Wat is aandelen crowdfunding?
Slakhorst: “Er zijn veel bedrijven die problemen hebben om financiering te vinden voor hun start-up of project. Met aandelen crowdfunding zorg je ervoor dat ze eigenlijk niet op zoek hoeven te gaan naar één grote investeerder. Als er een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een kapitaalinjectie van 100.000 euro, dan knippen we het bedrag in meerdere delen en zoeken we op die manier naar investeerders. Deze verzameling van investeerders betalen telkens een deel van de investering om zo tot het beoogde bedrag te komen. Aan elk geïnvesteerd bedrag hangt dan een aandeel van de onderneming vast. We maken het dus mogelijk en gemakkelijk om bij meerdere investeerders startkapitaal te vinden.”

Hoe is aandelen crowdfunding begonnen?
“Eigenlijk is het begonnen nog voor crowdfunding zelf bij iedereen bekend werd. Het idee achter aandelen crowdfunding ligt eigenlijk bij het probleem dat veel jonge starters kennen, namelijk het vinden van de eerste investeerders. Veel van onze collega’s op de universiteit kozen uiteindelijk om bij de grote Nederlandse banken aan de slag te gaan, wij willen met dit concept die jonge starters de kans geven om hun eigen project te starten. Na het vinden van ondersteuning en twee jaar te hebben geknutseld aan de structuur kwamen we tot een opzet waar de AFM geen bezwaar tegen had en konden we van start.”

Is er concurrentie op de markt van aandelen crowdfunding?
“Er is niet heel veel concurrentie, zeker niet in Nederland. Bij durfkapitaal gaat het vooral om kleinere bedrijven en daarmee gaan kleinere bedragen gemoeid. De totale durfkapitaalmarkt in Nederland is goed voor 50 tot 75 miljoen euro per jaar, dat is een peulenschil in de totale MKB markt, waarin jaarlijks miljarden worden gefinancierd. De markt voor vreemd vermogen is vele malen groter. In lijn hiermee zien we ook binnen crowdfunding dat de markt voor lening-crowdfunding (vreemd vermogen) vele malen groter is dan die voor aandelen-crowdfunding (eigen vermogen).

Hoe zien jullie de toekomst voor aandelen crowdfunding?
“De markt is te klein om alleen met dit soort crowdfunding te werken. Zelf zijn we overgegaan op ‘The Funding Network’ waarbij we naast crowdfunding ook andere vormen van MKB financiering aanbieden. We willen bedrijven helpen aan de juiste vorm van financiering; daarbij is aandelen crowdfunding slechts een van de opties. Een andere vorm van crowdfunding in ons netwerk is bijvoorbeeld lening crowdfunding. Aandelen crowdfunding is niet voor iedereen geschikt, de bakker om de hoek zal bijvoorbeeld een andere vorm van financiering zoeken dan een jonge fintech start-up.”

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles