Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nationale Blockchain Coalitie wil blockchain groot maken in Nederland

Onder andere de Radbouduniversiteit Nijmegen, Alliander, ABN Amro en het ministerie van Economische Zaken starten de Nationale Blockchain Coalitie, met als doel de technologie groot te maken in Nederland, meldt onder andere RTL Z.

Blockchain is bekend als de technologie achter de digitale munt Bitcoin, maar de coalitie wil het gebruik ervan verbreden. Met blockchain kan registratie, van identiteit tot een transactie, centraal geregeld worden. In plaats van een eigen grootboek met data voor elke individuele organisatie, kan er met blockchain een gezamenlijk grootboek gecreëerd worden.

Gezamenlijk project

Het bouwen van een gezamenlijk grootboek gebeurt logischerwijs gezamenlijk. De integratie van een ingrijpende technologie als blockchain moet dan ook via een samenwerking van de grond komen; het idee dat ten grondslag ligt aan de vorming van de coalitie. De coalitie gaat zich bezig houden met het bouwen en testen van de technologie. Onderwijsinstellingen participeren om zo het talent dat het grootboek bouwt aan te kunnen leveren. De rol van de overheid is het inkaderen van blockchain door middel van wetgeving. Tot slot doen de bedrijven mee omdat zij er gebruik van maken.

Digitale identiteit

De focus ligt in eerste instantie op de digitale identiteit, waarmee mensen kunnen bewijzen wie ze zijn. Nu gebeurt identificatie vaak door inlogsystemen met verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen, of het kopiëren van een paspoort. Met blockchain ligt de identiteit vast in een gezamenlijk grootboek. Alle identiteiten gecombineerd vormen een centrale database, waar bedrijven en overheden geverifieerde informatie kunnen vinden en checken. Als consument of burger kan hier dan ook naar verwezen worden, waardoor het uploaden van paspoort-kopieën of het onthouden van alle inloggegevens overbodig wordt.

Implicaties

Uiteraard is het belangrijk dat de data veilig worden opgeslagen. Op het moment dat dit gebeurt, kan het centrale grootboek de maatschappij drastisch veranderen. Niet alleen identiteit, maar ook andere zaken als diploma’s en gezondheidsdossiers kunnen toegevoegd worden. Blockchain zorgt dus niet alleen in de financiële wereld voor opschudding, maar binnenkort mogelijk ook in andere sectoren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles