Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nationaal Bitcoin Congres legt focus op Blockchain: “We staan nog maar aan het begin”

De bitcoin wint steeds meer terrein in de financiële dienstverlening én daarbuiten. Door de toenemende interesse in de bitcoin kan kennisdeling tussen betrokken én geïnteresseerde partijen niet uitblijven. En precies om die reden vindt op 24 juni het tweede Nationaal Bitcoin Congres plaats. Finance Innovation blikt vooruit met Rutger van Zuidam, mede-organisator van het Nationaal Bitcoin Congres en oprichter van Into Bitcoin.

“Volgens De Bank of Engeland is Bitcoin-technologie mogelijk net zo relevant en revolutionair als de komst van het internet. Dat maakt het noodzakelijk dat het onderwerp beter begrepen wordt”, zo stelt van Zuidam. Het Nationaal Bitcoin Congres is in het leven geroepen en speciaal samengesteld om de voorhoede van het Nederlandse bedrijfsleven en (semi)overheidsinstellingen bij te praten over bitcoin-technologie, Blockchain. “Vorig jaar lag de focus vooral op de munt bitcoin en het betaalsysteem, de eindeloze speculaties en de basisvraag wat je ermee moet of kunt doen. Dit jaar ligt de focus op Blockchain, de onderliggende technologie.”

Rol van traditionele partijen ter disucssie
Met de komst van crypto currencies als Bitcoin kan iedereen ter wereld met elkaar handelen zonder tussenkomst van traditionele derde partijen zoals banken, notarissen, accountants en overheden. “Die moeten veranderen, hun weg hierin vinden.” De technologie achter Bitcoin die dit mogelijk maakt, de Blockchain, zorgt ervoor dat de essentiële functies van de “vertrouwde derde partij”, ook wel “trusted third party” genoemd, volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze zo vrij beschikbaar, toegankelijk en programmeerbaar als het internet zelf.

Leider of volger
Er is inmiddels al een hoop gebeurd als het gaat om de inburgering van het fenomeen. Toch is er nog een lange weg te gaan. “Bitcoin-startups hebben problemen om een bankrekening te krijgen. Een typisch voorbeeld dat het innovatieklimaat bepalend gaat zijn voor de ontwikkeling van bitcoin en Blockchain. Gaat Nederland het braafste jongetje van de klas zijn en daarbij andere landen volgen, of gaan we iets betekenen en groot worden? Dat laatste willen we heel graag, maar er moeten nog een aantal stappen gezet worden waarin iedereen gaat kijken hoe dat moet. Het toezichtklimaat is cruciaal. In de UK en Duitsland zijn de overheden daarin wat optimistischer dan hier bijvoorbeeld. Maar ook het ondernemersklimaat, het sentiment en de samenwerking tussen partijen bepalen de toekomst”, zo schetst Van Zuidam.

Impact op hele samenleving
Verschillende sprekers delen tijdens het Nationaal Bitcoin Congres hun kennis en visie over de nieuwste ontwikkelingen en de impact die bitcoin heeft op business en samenleving. Zonder dat het een enkel een lofzang betreft: “Het congres brengt de traditionele spelers samen met vernieuwers, innovators en disruptors en biedt een constructief-kritische blik op bitcoin, ‘crypto valuta’ en de Blockchain als nieuwe technologie. Dit met concrete handvatten voor zowel strategische als praktische discussies over innovatie van dienstverlening en producten in de financiële en overheidssector. We staan nog maar aan het begin.”

FinanceInnovation is mediapartner van het Nationaal Bitcoin Congres en dat betekent dat je tickets met een mooie korting kunt aanschaffen. Met de code MediaPartner2015FI betaal je geen 395 euro, maar slechts 299 euro. Meer informatie en tickets zijn hier beschikbaar.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles