Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Moneytis wil verborgen kosten de wereld uit helpen

Moneytis-oprichters Etienne Tatur en Christophe Lassuyt maakten geld naar elkaar over, tot ze er achterkwamen dat een deel van dat geld verloren ging in verborgen kosten. Dus richtten ze in november 2014 Moneytis op, een platform dat de kosten van banken toont bij het overmaken van geld naar het buitenland.

Moneytis is een Frans bedrijf, met hoofdkantoren in Lissabon. Etienne and Christophe participeerden in een ING-incubatorprogramma in Amsterdam. Hoe verschilt het fintechecosysteem in Nederland met dat van Parijs? Spoiler: het gras is er niet bepaald groener.

Lassuyt: “Paris ontbeert een partij als Holland Fintech, wat hét Nederlandse ecosysteem voor de hele fintechcommunity in Nederland is. In Frankrijk zijn er meer en kleinere fintechecosystemen. Denk bijvoorbeeld aan een ecosysteem dat er alleen is voor start-ups.”

Denk je dat Moneytis de financiële sector kan veranderen?
Lassuyt: “Alle mensen bij Moneytis hebben hun oorsprong in de financiële sector. We zijn ervan overtuigd dat geld overmaken te complex is, wat niet eerlijk lijkt. Allereerst helpen we mensen door alle verschillende opties in de markt te vergelijken op een transparante manier. Daarnaast helpen we ze om goedkoper over te maken door alle opties in de markt aan te bieden. Uiteindelijk is ons bestaansrecht het waarborgen van transparantie. Burgers willen dat de sector transparanter wordt en technologie stelt financiële instellingen daartoe in staat. We werken samen met banken die ook transparant en efficiënt willen zijn. Wij helpen ze daarbij.”

Zijn er andere financiële diensten niet transparant? Wil je die veranderen?
Lassuyt: “De hele industrie is delicaat. Veel processen kunnen transparanter gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan crowdlenen, dat transparanter is dan je geld bij een bank stallen. Banken hebben nu eenmaal bepaalde nadelen. Ze zijn groot en traag. NUMBER26 is een goed voorbeeld van een transparante bank: die verbindt diensten, in plaats van diensten aan te bieden. Ze zijn meer een platform dan een bank, om het zo te zeggen.”

In een interview zei je dat opkomende economieën dertig biljard dollar kunnen besparen als Moneytis genoeg gebruikers heeft. Hoe ben je van plan dat te realiseren?
Lassuyt: “Saillant detail: die dertig biljard dollar voor opkomende economieën is meer dan twintig procent van de wereldwijde ontwikkelingshulp. Op dit moment hebben we ongeveer tienduizend gebruikers, vooral in de VS, Canada, Mexico, Zwitserland en Nederland – en natuurlijk in Frankrijk. We zetten onder meer in op een robo-adviseur, om meer gebruikers te krijgen. En we zijn bezig met een andere strategie, die kostbaar is, dus we gaan nog een keer geld ophalen om deze vorm te geven.”

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

1 Reactie