Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Stock market

“We moeten stoppen met die idiote fee”

Beleggingsinstellingen duiken massaal bovenop innovaties. Maar innovaties in de beleggingswereld lijken schaars. In de lijst met unicorns zijn beleggingsinstellingen zwaar ondervertegenwoordigd. Ook in de Fintech50 heeft slechts één partij (BUX) een plek weten te verwerven. Zien we iets over het hoofd of zijn beleggingsinstellingen gewoon niet zo innovatief? Ik besloot verhaal te halen bij Ronald Kok, hoofdredacteur van Analist.nl.

We zitten in het INIT-gebouw te Amsterdam en drinken een kop koffie. Ik vraag Ronald Kok de beleggingswereld een cijfer te geven voor innovatie. De hoofdredacteur waardeert de branche met een mager zesje. Ik ben benieuwd of hij aan het eind van ons gesprek op hetzelfde cijfer uitkomt. “We kennen in Nederland diverse innovatie partijen”, zo begint hij. “In dit pand is het hyperinnovatieve Flow Traders gevestigd. Met behulp van supersnelle computers en slimme algoritmes kopen en verkopen ze in een fractie van een seconde grote hoeveelheden aandelen. In de flitshandel draait het immers vooral om volume en snelheid. Bout gezegd zijn dit de hyena’s onder de beleggers die de laatste kruimels die overblijven, weten te verorberen.” Kok vertelt dat hij wel eens op een open dag is geweest, maar dat er eigenlijk niet zo veel te zien viel. “Alles wat die jongens doen, is groot geheim. De hele boedel stond bij wijze van spreken dan ook achter slot en grendel of was afgedekt.”

Leve het digitale tijdperk
Flitshandel zou niet hebben bestaan buiten het digitale tijdperk. En dat geldt eigenlijk voor alle innovaties en ontwikkelingen die Kok noemt. Over de volle breedte noemt hij de kostenverlaging als een van de opvallendste trends. Het zijn met name de indextrackers, de exhange-traded funds (ETF’s), die daaraan ten grondslag liggen. Ook die bestaan bij de gratie van digitalisering. Het zijn immers computers die het meeste werk doen om de index na te bootsen. En dat zorgt voor de lage beheerkosten.

Kok verwacht een forse stijging in de ETF-handel. In Nederland is op dit moment circa 5 procent ETF-gebaseerd; in de VS is dat maar liefst 75 procent. “Het huidige systeem deugt gewoon niet. Als je actief belegt, betaal je een fee van een bepaald percentage op je inleg. Ongeacht het resultaat. Als je inleg aan het einde van de rit is gehalveerd, profiteert je vermogensbeheerder daar dus nog steeds van. Dan betaal je dus voor wanprestatie. Onbegrijpelijk.” Innovatie is hier dan ook hard nodig, stelt de hoofdredacteur. Waarom die dan nog niet echt op gang komt? “Het huidige model is gewoon extreem lucratief. Er zijn externe disruptors nodig om hier beweging in te krijgen.” Maar misschien is het gewoon ook wel een kwestie van tijd voordat we voorbeeld nemen aan de VS. Want als cijfers uitwijzen dat 80 procent van de actieve beleggingsconstructies slechter scoort dan de ETF’s, moet het systeem haast wel omvallen. “Dit model stamt letterlijk uit de middeleeuwen. Het wordt hoog tijd voor verandering. Een fixed fee voor prestatie zoals men nu in de VS langzaamaan hanteert, zou een oplossing kunnen zijn.”

Smart bèta’s
Tussen actief beleggen aan de ene kant en passief beleggen aan de andere kant, ligt nog een hybride beleggingsconstructie: factorbeleggen. De constructie kent tal van synoniemen én definities, zoals gebruikelijk is bij nieuwe fenomenen. Nou ja, nieuw? In Nederland dan, want ook dit fenomeen wordt in de VS al geruime tijd omarmd. In feite komt het erop neer dat met behulp van zogeheten smart bèta’s wordt getracht een index met een alternatieve samenstelling te hanteren. “Je koopt dan aandelen op basis van bepaalde succesfactoren, zoals groei, boekwaarde of winst. Dat blijken in de praktijk relatief goede voorspellers. Het is alleen bijzonder lastig om de hand te leggen op die data. Als je die gegevens zelf wilt verzamelen, kost dat je heel veel tijd en energie. Als je de data koopt bij Bloomberg, dan betaal je een vermogen.” Dat is dan ook waarschijnlijk een van de redenen waarom factorbeleggen in Nederland nog maar mondjesmaat wordt toegepast. En zo komen we bij een ander innovatief bedrijf dat Kok noemt: Robeco. “Naar mijn weten is dit de enige Nederlandse organisatie die zich hiermee bezighoudt. Dat verdient lof.”

De balans
Ik maak de balans op: twee innovaties en twee Nederlandse bedrijven. Is dat waar we staan? Kok doet nog een poging. Want, zo signaleert hij, steeds meer pensioenfondsen gaan van de beurs af om in infrastructuur te beleggen. Vliegvelden, havens, dat soort werk. “Waar de beleggingswereld door de bank genomen behoorlijk conservatief is, nemen pensioenfondsen nu een offensievere houding aan.” Maar is dat nou echt innovatie? Of gewoon een verschuiving van de asset class? Nee, innovatief is het inderdaad niet, moet Kok toegeven. Om precies diezelfde reden ontbreekt BUX dan ook tussen zijn voorbeelden. “Beleggen op je smartphone in plaats van op je desktop; vast heel handig, maar ik zie het als oude wijn in nieuwe zakken.” Tja, een app is geen innovatie. Tenzij het iets bijzonders toevoegt, maar daar is volgens Kok geen sprake van.

Tagged with:

Over de schrijver

Related Articles