Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Mobile World Congress: baanbrekende innovaties

Biometrie, ultrasonisch scannen, een platform om mobiele betalingen te integreren in apps en de concurrentie tussen Android Pay (Google), Samsung Pay en Apple Pay. Op het zevende Mobile World Congress (MWC), dat deze week plaatsvindt in Barcelona, krijgen we een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobile. Onze correspondent ter plaatse is Carlien Roodink van Holland FinTech.

Het congres in Barcelona is de plek waar fabrikanten van mobiele telefoons hun nieuwe flagships lanceren. Zo presenteert Samsung er zijn nieuwe Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge aan het publiek. Ook vele andere fabrikanten zijn in Barcelona aanwezig om hun nieuwe toptoestellen te promoten. Fraaiere designs, betere camera’s, hogere resolutie beeldschermen; de bezoekers krijgen een stortvloed aan nieuwe features die het gebruikersgemak voor de consument moeten verhogen over zich heen.

Biometrie
Naast aandacht voor de mobiele telefoon zelf, is er veel aandacht voor allerlei toepassingen. Bijvoorbeeld op het gebied van biometrie en mobiel betalen. Biometrie is een verzamelnaam voor allerlei technologieën die kenmerken van het menselijk lichaam meten en analyseren, zoals DNA, vingerafdrukken, stemherkenning en irisscans. Technologie die ingezet kan worden om bijvoorbeeld het gebruikersgemak bij het doen van betalingen te vergroten.

Met de introductie van Touch ID door Apple Pay is het grote publiek inmiddels bekend geraakt met de autorisatie van een betaling door middel van een vingerafdruk. ZTE, een Chinese multinational op het gebied van telecommunicatie, presenteert tijdens het MWC de eerste smartphone met oogherkenning, het zogenaamde Eyeprint ID. Dat er aan deze feature van de ZTE Grand S3 nog wel wat verbeterd kan worden, blijkt uit de video die trendwatcher Vincent Everts maakte tijdens het congres.

Ultrasonisch
Ook relatief onbekend is het Amerikaanse Quallcom. Dit bedrijf maakt zelf geen mobiele telefoons, hetgeen de onbekendheid bij het grote publiek verklaart. Maar het maakt chips die veelal gebruikt worden in mobiele apparaten, waar het bedrijf de grootste leverancier in is. Op MWC pronkt Quallcom met zijn nieuwste technologie, de Sense ID. Deze techniek zorgt ervoor dat een mobiele telefoon vingerafdrukken ultrasonisch kan scannen. Doordat zij gebruikgemaakt van geluidsgolven is er geen direct contact nodig met de vinger zelf. Dat betekent dat de ultrasonische sensor onder het glas of de display van de mobiele telefoon geplaatst kan worden.

Mobiele betalingen Google
Google nam de gelegenheid te baat in Barcelona om aan te kondigen dat het werkt aan een nieuw eigen framework voor mobiele betalingen. Sundar Pichai, de tweede man van Google, was aanwezig om uit te leggen dat het hier niet om een nieuwe betaal-app gaat, maar om een platform dat ontwikkelaars in staat stelt om mobiele betalingen in te integreren in hun eigen apps. Het betaalplatform is een aanvulling op Google Wallet, dat voortaan op Android Pay zal steunen. Momenteel werkt de dienst onder meer met NFC, maar Google sluit niet uit dat er ook ondersteuning komt voor biometrische sensoren, zoals vingerafdrukken.

Samsung Pay en Apple Pay
Android Pay lijkt een poging van Google om de concurrentie aan te gaan met Apple Pay en Samsung Pay. Pichai liet overigens wel blijken dat Google nauw zal kijken naar synergie tussen Android Pay en Samsung Pay. Ook Samsung Pay werd officieel tijdens het MWC aangekondigd. Dat Samsung met een eigen betaaldienst zou komen, was overigens al bekend. Met de recente overname van LoopPay was duidelijk dat Samsung zich aan het voorbereiden is om de concurrentie aan te gaan met Apple Pay. Samsung Pay bundelt verschillende technieken in de nieuwe betaalmethode, zoals NFC en het door LoopPay ontwikkelde Magnetic Secure Transmission. De laatste techniek maakt gebruik van een klein magnetisch veld waardoor er een magneetstrip wordt nagebootst. Wanneer je de telefoon dan naast een betaalautomaat houdt, herkent de automaat de telefoon als een pas met magneetstrip.

Zowel Apple als Samsung hebben overigens afspraken gemaakt met MasterCard en VISA. Apple heeft daarnaast een samenwerking met American Express waarmee de drie grootste creditcardmaatschappijen zijn aangesloten op Apple Pay. Maar wie gaat de oorlog tussen Google, Apple en Samsung winnen? Vincent Everts ging verhaal halen bij VISA (video).

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles