Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Mobile World Congress: baanbrekende innovaties

Biometrie, ultrasonisch scannen, een platform om mobiele betalingen te integreren in apps en de concurrentie tussen Android Pay (Google), Samsung Pay en Apple Pay. Op het zevende Mobile World Congress (MWC), dat begin maart plaatsvond in Barcelona, kregen we een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobile.

Auteur: Carlien Roodink

Het congres in Barcelona is de plek waar fabrikanten van mobiele telefoons hun nieuwe flagships lanceren. Zo presenteerde Samsung er zijn nieuwe Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge aan het publiek. Er was veel aandacht voor allerlei toepassingen op het gebied van biometrie en mobiel betalen. Het gaat daarbij om allerlei technologieën die kenmerken van het menselijk lichaam meten en analyseren, zoals DNA, vingerafdrukken, stemherkenning en irisscans, om bijvoorbeeld het gebruikersgemak bij het doen van betalingen te vergroten..

Ultrasonisch
Met de introductie van Touch ID door Apple Pay is het grote publiek inmiddels bekend geraakt met de autorisatie van een betaling door middel van een vingerafdruk. ZTE, een Chinese multinational op het gebied van telecommunicatie, presenteerde tijdens het MWC de eerste smartphone met oogherkenning, het zogenaamde Eyeprint ID
Op MWC pronkte chip-leverancier Quallcom met zijn nieuwste technologie, de Sense ID. Deze techniek zorgt ervoor dat een mobiele telefoon vingerafdrukken ultrasonisch kan scannen. Doordat zij gebruikgemaakt van geluidsgolven is er geen direct contact nodig met de vinger zelf.

Mobiele betalingen Google
Google nam de gelegenheid te baat om aan te kondigen dat het werkt aan een nieuw eigen framework voor mobiele betalingen. Sundar Pichai, Google’s tweede man, was aanwezig om uit te leggen dat het hier niet om een nieuwe betaal-app gaat, maar om een platform dat ontwikkelaars in staat stelt om mobiele betalingen te integreren in hun eigen apps. Het betaalplatform is een aanvulling op Google Wallet, dat voortaan op Android Pay zal steunen. Momenteel werkt de dienst onder meer met NFC, maar Google sluit niet uit dat er ook ondersteuning komt voor biometrische sensoren.

Samsung Pay en Apple Pay
Android Pay lijkt een poging van Google om de concurrentie aan te gaan met Apple Pay en Samsung Pay. Pichai liet overigens wel blijken dat Google nauw zal kijken naar synergie tussen Android Pay en Samsung Pay. Ook Samsung Pay werd officieel tijdens het MWC aangekondigd. Samsung bundelt verschillende technieken in de nieuwe betaalmethode, zoals NFC en het door LoopPay ontwikkelde Magnetic Secure Transmission. De laatste techniek maakt gebruik van een klein magnetisch veld. Wanneer je de telefoon naast een betaalautomaat houdt, herkent de automaat de telefoon als een pas met magneetstrip. Innovatie staat voor niets.

Dit artikel verscheen eerder in de FinanceInnovation die op 28 maart bij Banking Review verscheen.

Over de schrijver

Related Articles