Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Mobiel betalen omstreden door winkeliers

Amerikaanse winkeliers komen in opstand tegen de hoge kosten van contactloos betalen. Vooral het systeem van Apple ondervindt veel weerstand van de retailers. 

Veel Amerikaanse winkeliers vinden dat Apple en zijn partners Visa en Mastercard te hoge afdrachten eisen voor contactloos betalen. Vooral het net gepresenteerde systeem van Apple krijgt van veel winkeliers kritiek. Walmart, de grootste winkelier ter wereld, heeft zelfs aangekondigd het systeem te zullen boycotten.

Kritiek in Nederland
De eerste rel rondom het contactloos betalen is ook in Nederland voelbaar. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland vindt dat er duidelijke afspraken moeten komen over de hoogte van de tarieven die banken en creditcardmaatschappijen mogen rekenen voordat mobiel betalen in Nederland op grote schaal geïmplementeerd wordt. Volgens de secretaris betalingsverkeer van de brancheorganisatie, Tom Ponjee, gebruiken creditcardbedrijven het contactloos betalingsverkeer veelal als melkkoe voor hun eigen gewin. “Organisaties als Apple, Mastercard en Visa vragen torenhoge creditcardtarieven die tot wel veertig keer hoger kunnen liggen dan gewone pinbetaling. En PayPal is nog veel duurder. De klant draait hier uiteindelijk voor op”, aldus Ponjee in de Telegraaf.

Wetgeving
Volgens Europarlementariër Dennis de Jong is Detailhandel Nederland precies op tijd met haar kritiek op de tarieven van contactloos betalen aangezien op dit moment in Brussel wordt gesproken over wetgeving naar mobiele betalingsmogelijkheden. “Het parlement heeft een voorstel gedaan waarover binnenkort wordt onderhandeld met de raad van ministers. Dat gaat weliswaar alleen over aankopen met de betalingspasjes, maar de ontwikkeling met mobiel betalen gaat zo snel dat dit meegenomen zou moeten worden”, aldus Dennis de Jong, Europarlementariër van de SP. Opvallend is echter dat er in Brussel slechts afspraken worden gemaakt over betalingen in fysieke winkels en er geen aandacht lijkt te zijn voor betalingen in internetwinkels. Ponjee stelt dat Nederland veel te verliezen heeft als partijen als Visa, Apple en Mastercard vrij spel krijgen met contactloos betalen. “Wij zijn namelijk trots op het Nederlandse PIN-systeem dat een van de goedkoopste van de wereld is”, aldus Ponjee.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles