Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Mobiel betalen: wat doen Apple, Android en Samsung in 2016?

Apple, Samsung en Google zijn in de VS al langere tijd druk bezig met het opzetten van diensten voor het mobiel betalen. Wat gaat er in het komend jaar allemaal gebeuren? FinanceInnovation licht alle plannen van de techbedrijven voor 2016 toe.

Apple Pay: nu wel naar Nederland?
Apple is bezig met de misschien wel interessantste samenwerking van komend jaar. Er is nog maar weinig over bekend, maar de Nederlandse grootbank ING geeft aan de komende periode met software te komen die Apple Pay ondersteunt. De betaalmethode werkt met autorisatie door middel van de ingebouwde vingerafdrukscanner in de telefoon.

Eerder dit jaar was er onduidelijkheid over de vraag of Apple zijn expansiedrift door zou zetten naar Nederland. Aangezien ING de eerste Nederlandse bank is die aangeeft de betaalmogelijkheid te willen ondersteunen, is het aannemelijk dat de doorsnee Nederlandse consument het binnenkort kan gebruiken. De betalingsdienst is vooralsnog alleen beschikbaar in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië.

Android Pay: zit Apple op de hielen?
Google biedt een betaaloplossing waarmee men mobiel kan betalen vanaf smartphones met een Android-besturingssysteem. De betalingsdienst is tot nu toe alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar, maar daar wil het bedrijf verandering in aanbrengen.
Al eerder lanceerde Google de Google Wallet, waar men contactloos mee kon betalen. De app werd door alle hoge verwachtingen niet met razend enthousiasme ontvangen, waarna Google uiteindelijk Android Pay ontwikkelde. Aan het standaard mobiele betalen is nog een extraatje toegevoegd: de gebruiker kan de app ook gebruiken om betalingen te doen in andere applicaties. Daarnaast heeft het bedrijf aangekondigd in de eerste helft naar Australië uit te breiden. Wanneer Nederland aan de beurt is, weet niemand.

Samsung Pay: de grote achterblijver?
Samsung kwam deze week met het bericht in 2016 een nieuw betalingssysteem uit te rollen in de Verenigde Staten. Er was al eerder een soortgelijke dienst, maar deze was uitgerold in Zuid-Korea en alleen te bruikbaar met de nieuwste serie Samsung-smartphones – niet heel gebruiksvriendelijk dus. Daarnaast was Samsung Pay vanaf september ook al te gebruiken voor betaling in fysieke winkels. De lancering van de online betalingsdienst valt mogelijk samen met de lancering van de Galaxy S7, die waarschijnlijk zal plaatsvinden in Februari.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles