Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

MKB-ondernemer mist steun bij verduurzaming

De helft van de Nederlandse MKB-ondernemers vindt dat de bank hen onvoldoende ondersteunt bij het verduurzamen van hun bedrijf. Het overgrote deel van deze ondernemers, namelijk 62 procent, is zelf wel bereid om hier een deel van de omzet in te steken. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-kredietplatform October, waar 1.059 Nederlandse ondernemers aan deelnamen.

Bijna zeven van de tien MKB-ondernemers (69 procent) zijn van mening dat banken en investeringsmaatschappijen eigenlijk verplicht zouden moeten worden om hun portfolio deels ‘groen’ te investeren. Binnen de financiële sector is er met 88 procent het meeste animo voor de milieu-investeringen, gevolgd door 84 procent in de agrarische sector. In het transport is maar een opvallend laag percentage bereid om duurzame veranderingen door te voeren: slechts 48 procent. In het vastgoed blijkt de bereidheid het laagst, met maar 31 procent. Volgens de CEO van October, Luuc Mannaerts, is de wil om te investeren meestal niet het grootste probleem, maar het gebrek aan ondersteuning hierbij wel. “Het is vaak onzeker hoe winstgevend de investering nou daadwerkelijk is en zonder voelbare financiële steun is het voor de ondernemers erg lastig om duurzame maatregelen te treffen.”

Gebrek aan steun en erkenning

Van de ondervraagde MKB-ondernemers geeft tweederde aan dat hun klanten niet extra willen betalen voor duurzaamheid. Dat heeft volgens Mannaerts tot gevolg dat ondernemers het niet zien zitten om hun tarieven te verhogen. “Het MKB mist daarnaast ook steun en erkenning vanuit de financiële wereld.” De investeringen zijn volgens hem gericht op de lange termijn en zijn daarnaast erg gunstig voor het profiel van het bedrijf. Mannaerts is dan ook van mening dat ondernemingen die in duurzame projecten willen investeren en daar krediet voor nodig hebben, niet alleen op historische cijfers beoordeeld moeten worden. “Of een verplicht percentage duurzame investeringen het probleem echt gaat oplossen weet ik niet, de banken hebben immers te maken met de internationale regelgeving. De investeringen moeten wel worden meegenomen in het assessment van het management en het risicoprofiel van de onderneming.”

Crowdfunding voor duurzaamheid neemt toe

Crowdfunding voor duurzame energie en vastgoed zit behoorlijk in de lift: volgens de gegevens van CrowdfundingCijfers groeiden de populariteit van die alternatieve financieringsvorm binnen dit specifieke segment harder dan de rest van de markt. De verwachting is dan ook dat de groei zich dit jaar nog verder doorzet. In de gehele crowdfundingmarkt ging het goed: ten opzichte van 2017 nam de totale markt met zo’n vijftig procent toe.

October

Het van oorsprong Franse bedrijf October werd in 2014 opgericht onder de naam Lendix. Later vestigde October zich naast Frankrijk ook in Spanje en Italië. Eind 2018 opende de fintech-startup haar digitale deuren ook voor Nederlandse investeerders en ondernemers. Het bedrijf ondersteunt de groei van MKB-ondernemingen door hun financieringen te vereenvoudigen en te democratiseren. Inmiddels is October het grootste en snelst groeiende financieringsplatform voor MKB-ondernemingen van continentaal Europa en is er al zo’n 258 miljoen euro aan leningen verstrekt aan meer dan 500 verschillende MKB-ondernemingen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles