Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Milieuvriendelijke bitcoin-alternatieven

Dat bitcoins en andere cryptovaluta veel geld op kunnen leveren, mogen we inmiddels als een gegeven beschouwen. Maar het feit dat diezelfde bitcoins bijzonder milieuonvriendelijk zijn, dáár wordt beduidend minder aandacht aan geschonken. Voor zij die in cryptocurrencies willen stappen maar tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk willen beperken, zetten we enkele milieuvriendelijke bitcoin-alternatieven op een rij.

Het bitcoin-netwerk functioneert aan de hand van een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. Mining is, kort door de bocht, het valideren en vastleggen van betalingen die binnen het bitcoin-netwerk, de blockchain, plaatsvinden. Geen fysiek logboek waarin transacties netjes worden genoteerd: er vinden wereldwijd gigantische hoeveelheden complexe berekeningen plaats om zo het bitcoin-netwerk draaiende te houden. En deze complexiteit neemt alleen maar verder toe, naarmate er meer transacties plaatsvinden en er steeds meer deelnemers binnen het bitcoin-netwerk participeren.

Kon mining in eerste instantie nog plaatsvinden via de pc’s van de deelnemers zelf, al snel werden de berekeningen te complex en werd aanvullende hardware noodzakelijk. Dit bleek interessant, want mining kan diegene die de benodigde ruimte en apparatuur daarvoor ter beschikking stelt geld opleveren. Het oplossen van ingewikkelde rekensommen (blocks), die ervoor zorgen dat het bitcoin-netwerk blijft draaien, levert namelijk bitcoins op. En bitcoins vertegenwoordigen inmiddels een behoorlijke waarde (hoewel dit erg fluctueert).

De behoefte aan hardware die de complexe berekeningen kan uitvoeren en het feit dat dit lucratief is, zorgt er inmiddels voor dat hele bedrijfscomplexen (ook wel mining farms) grote computernetwerken dag en nacht laten draaien, om berekeningen uit te kunnen voeren en om daarmee de bijhorende beloningen te ontvangen. Met een gigantisch verbruik tot gevolg. Op de site Digiconomist wordt bijgehouden wat het bitcoin-netwerk aan totale energie verbruikt. Business Insider maakte een overzicht van landen waar jaarlijks minder energie wordt verbruikt dan dat het bitcoin-netwerk op dit moment nodig heeft. In 2018 gaat dit hoogstwaarschijnlijk zelfs het jaarlijks verbruik van heel Nederland overstijgen.

Voor zij die toch graag met cryptovaluta aan de slag gaan, maar het niet over hun groene hart kunnen verkrijgen het energieverbruik van het bitcoin-netwerk verder te stuwen, sommen we hieronder drie milieuvriendelijke alternatieven op.

Drie alternatieven
Allereerst is er Peercoin, een zogenaamde alt-coin die geen gebruikmaakt van mining, maar van een zogenaamde proof-of-stake. Transacties met Peercoins worden niet gevalideerd door het gehele netwerk, waar dus al die complexe berekeningen noodzakelijk voor zijn, maar ze worden gevalideerd aan de hand van het aantal Peercoins dat de deelnemer bezit en hoe lang diegene deze Peercoins bezit. Dit proces wordt minting genoemd. Iemand die mint, bouwt Peercoin-kapitaal op, net zoals dat iemand in het bitcoin-netwerk dit doet door de te minen. Alleen is minting niet verplicht, waardoor er geen speciale hardware voor nodig is. Daarnaast kunnen alleen mensen die daadwerkelijk Peercoins bezitten (stakeholders dus) hieraan meewerken.

In november kondigde BitTorent-bedenker Bram Cohen aan een milieuvriendelijke cryptomunt op de markt te willen brengen: de Chia. In een online presentatie wordt uiteengezet hoe deze cryptovaluta werkt. Geen mining, zoals bij bitcoin, maar farming. Ongebruikte ruimte op harddrives wordt gebruikt om transacties binnen deze blockchain te valideren, waardoor geen nieuwe hardware nodig is. Het plan is om de Chia aan het eind van 2018 op de markt te brengen. Lees hier in meer detail over wat Chia Networks precies van plan is.

Een ander groen initiatief is EverGreenCoin. Een maatschappelijk verantwoord en milieuvriendelijk alternatief dat sinds 2016 actief is. Net zoals Peercoin maakt ook ‘EGC’ gebruik van een proof-of-stake. Een organisatie die net zoveel gericht is op het vooruit helpen van het milieu als het behalen van rendement voor de stakeholders. De website is wat rommelig, maar wat er vooral uitspringt is de overtuiging dat EverGreenCoin echt de wereld beter probeert te maken, waarbij deelnemers ook financieel een graantje mee kunnen pikken.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles