Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Mensen kunnen niet multitasken

Steeds meer mensen kampen met burn-out klachten. In 2018 waren dit er al meer dan 250.000. Hoge onrealistische verwachtingen, stress en digitale apparaten die continue onze aandacht vragen zijn hier debet aan. Digitale hulpmiddelen lijken een negatieve rol te spelen in ons dagelijkse, werkende leven. Waar gaat het mis?

Tijdens het Smart Humanity evenement van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) bij de OBA in Amsterdam ging de documentaire ‘Kenniswerk’ in première. In de documentaire wordt onder meer in gegaan op de tegenvallende toename van de arbeidsproductiviteit sinds de digitalisering. Multitasken werd als één van de redenen genoemd voor het amper stijgen van de arbeidsproductiviteit. Door een onophoudelijke stroom appjes en mails moet de werkende mens voortdurend multitasken, iets wat we eigenlijk helemaal niet kunnen. Door het schakelen tussen de verschillende werkzaamheden raken mensen hun focus kwijt en gaat er iedere keer tijd verloren voor de juiste werkflow weer gevonden is. Werknemers ervaren hierdoor meer stress doordat ze hun werk niet op tijd afkrijgen.

Controle over je telefoon

Veel mensen hebben moeite om de focus bij hun werk te houden en het kost ons relatief veel moeite om die focus weer terug te krijgen. Een aanhoudend onrustig gevoel en stress zijn vaak het gevolg. “We laten het ons overkomen”, zegt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software in de documentaire. “Als je net bezig bent met het schrijven van een factuur en er komt een appje binnen, dan is het de eerste keer nog wel te doen om niet te kijken. Maar als je vervolgens weer het geluid van een appje hoort, moet je echt van goede huizen komen om de verleiding te weerstaan.” Van der Veldt zet zijn telefoon geregeld uit om niet afgeleid te worden en heeft een programma op zijn telefoon waardoor er na acht uur ‘s avonds geen belletjes of berichtjes binnenkomen tenzij de beller binnen vijf minuten twee keer belt, dan gaat de telefoon wel over.

Chronische stress

Jonge mensen, millennials, krijgen steeds vaker burn-out verschijnselen. Net na het afronden van hun studie gaan ze aan het werk, wat een andere indeling van hun leven vraagt. Dit gaat gepaard met extra druk, hoge zakelijke en persoonlijke verwachtingen en vaak een verhoogd risico op chronische stress. Martijn Aslander, techno-filosoof en maker van Kenniswerk, ziet dat mensen verschillende taken tegelijk willen doen. “Maar een mens kan niet multitasken. Daarnaast is het belangrijk voor mensen om prioriteiten te leren stellen. Niet het zojuist binnengekomen mailtje bekijken en beantwoorden, maar eerst oppakken en afmaken van wat écht belangrijk is voor die dag.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles