Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Meer nieuwkomers in de bankensector nodig

Het moet makkelijker worden om een nieuwe bank te beginnen. Dat schrijft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een advies aan het kabinet. Het is volgens de ACM niet goed voor de sector dat de regelgeving op dit moment gelijk is voor alle banken. Nieuwe toetreders maken nauwelijks kans door zware regels en de terughoudendheid van De Nederlandsche Bank (DNB) om een bankvergunning te verlenen.

De ACM vindt het een kwalijke zaak dat nieuwe banken worden ontmoedigd om in Nederland voet aan de grond te krijgen. “Initiatieven zoals kredietunies komen tot nu toe nauwelijks van de grond omdat zij aan onevenredig zware regels moeten voldoen.” Aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM in een persbericht.

Terughoudendheid
Het is volgens de ACM de hoogste tijd dat het vergunningstelsel van DNB geëvalueerd wordt. Dit meldt de autoriteit op basis van signalen uit de markt. Uit die signalen blijkt dat de onzekerheid bij nieuwkomers over het al dan niet krijgen van een vergunning tot terughoudendheid van nieuwe initiatieven leidt.

Overstappen
Ook pleit de ACM in haar advies dat de overstapservice van banken verbeterd moet worden. Consumenten stappen nu nog veel te weinig over. Dit maakt het moeilijk voor nieuwe banken om klanten te verwerven.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles