Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Meer dan helft van Nederlandse beleggers verwacht binnen vijf jaar financiële crisis

Maar liefst 55 procent van de beleggers in Nederland verwacht dat er binnen vijf jaar een financiële crisis zal ontstaan. Mannen (58 procent) zijn hier beduidend meer voor op hun hoede dan vrouwen (46 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Connect Invest, uitgevoerd door Panelwizard onder meer dan duizend Nederlandse beleggers. 48 procent houdt zelfs rekening met een crisis in de komende twee jaar en belegt daarom bewust minder risicovol.

“Al in januari van dit jaar gaf de Europese Centrale Bank aan dat het zich schrap zet voor een recessie. Een groot deel van de Nederlandse beleggers gaat nog verder en houdt rekening met een crisis”, zegt Pieter van Herk, mededirecteur van Connect Invest. “De economie heeft zich de afgelopen jaren zeer positief ontwikkeld en kan zeker gaan afvlakken maar het is goed mogelijk dat de economische ontwikkelingen worden verstoord door een financiële crisis.”

Jongeren minst gealarmeerd

Opvallend is dat Nederlandse beleggers tot dertig jaar zich iets minder druk maken om een potentiële nieuwe crisis in de komende vijf jaar dan oudere generaties: twee op vijf maakt zich hier druk om, tegenover meer dan drie op vijf onder beleggers van veertig en ouder. Iets minder dan de helft van de beleggers houdt zelfs rekening met een crisis in de komende twee jaar en belegt daarom bewust minder risicovol. Ook hier zijn oudere beleggers over het algemeen behoedzamer dan jongere. Van de beleggers tot dertig jaar is 43 procent minder risicovol gaan beleggen, van de beleggers van zestig jaar en ouder ligt dit percentage op 61 procent.

Henk Reyersen van Buuren, mededirecteur van Connect Invest. “Beleggers zoeken altijd naar crisisbestendige beleggingen, die ook stand zullen houden als het minder gaat met de economie.” 67 procent van de beleggers geeft aan te overwegen om naar een crisisbestendige belegging over te stappen, indien die mogelijkheden hiervoor zich voordoen.

Duurzame investeringen

Maar liefst 81 procent van de beleggers vindt het belangrijk dat hun portefeuille gericht is op rendement op de lange termijn. Hoe groter het belegde vermogen in eigen beheer, hoe meer beleggers hier waarde aan hechten. Naast rendement geeft zestig procent van de beleggers aan het belangrijk te vinden om met hun belegging een positieve impact te hebben op de samenleving. De reden hiervoor is dat zij daarmee meer voldoening uit hun belegging verwachten te halen. Klik hier voor de exacte percentages in een handige infographic.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles