Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Meer bescherming klokkenluiders financiële sector

Minister Dijsselbloem van Financiën start een onderzoek naar de mogelijkheden om klokkenluiders binnen de financiële sector beter te beschermen.

Dit blijkt uit een brief die de minister deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek gebeurt op aanraden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Signalen van fraude
Klokkenluiders krijgen tot op heden geen bescherming als ze wanpraktijken uit de financiële wereld melden. Ze krijgen dezelfde straffen als fraudeurs. De AFM is in sommige situaties aangewezen op signalen en klachten van insiders. Vaak wordt de toezichthouder wel gebeld met signalen van fraude, maar klokkenluiders kunnen nog onvoldoende beschermd worden. AFM wil bevoegdheid om schikkingen te kunnen treffen met de klokkenluiders, zoals een mindere straf bij vervolging. Dit is alleen mogelijk in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dijsselbloem staat hier welwillend tegenover.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles

1 Reactie

  1. Tony de Bree 6 september 2014 at 10:42

    Deze wetgeving doet niets aan de echte problemen die klokkenluiders in Nederland in de Financiele Sector hebben. Zoals zwart gemaakt worden in de pers en berufsverboten. Zie ook: ‘Het loop slecht af met klokkenluiders in Nederland’. http://goo.gl/UEeOzS