Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

MasterCard gaat vol voor open banking

Open banking was een belangrijk thema tijdens de laatste Money 20/20. In de Amsterdamse RAI werd onder meer bekend dat betaling- en technologiebedrijf MasterCard met vier innovaties de financiële sector verder wil openbreken en van open banking steeds meer de realiteit wil maken. Jim Wadsworth, Senior VP Open Banking Products and Innovation bij MasterCard, legt uit.

De term ‘API-economie’ omschrijft mooi hoe banken, andere (traditionele) financiële instellingen en fintechs door middel van digitale data-uitwisseling steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Met de PSD2-wetgeving in aantocht (medio september 2019 wordt die van kracht), ligt het in de lijn der verwachtingen dat financiële innovaties een flinke vlucht gaan nemen, aangezien data-uitwisseling, de motor van de API-economie, een stuk eenvoudiger wordt. Open banking is één van deze innovaties waar de financiële sector zijn hoop op heeft gevestigd.

Via private API’s moeten banksystemen niet alleen intern, maar ook extern, met partijen gaan communiceren. Dit moet de klantervaring verbeteren, maar biedt ondernemers ook een extra kans om hun producten en diensten te verkopen via de financiële instellingen, zonder zelf allemaal technische kunstjes uit te moeten halen. “Kopers én verkopers hebben wel behoefte aan technologieën die het kopen en verkopen van producten en diensten vereenvoudigen, maar ze zitten niet te wachten op al het gedoe met achterliggende technologieën”, legt Jim Wadsworth, Senior VP Open Banking Product and Innovation bij MasterCard uit. Tijdens Money 20/20 Europe in Amsterdam maakte zijn bedrijf bekend dat ze met verschillende innovaties komen die open banking moeten stimuleren.

Open Banking

Zo is er Open Banking Connect: met deze toepassing worden derde partijen aan de open banking-infrastructuur van bestaande financiële partijen verbonden, ongeacht het type API dat deze derde partij gebruikt. “Er komt één voordeur voor derden, wat hun time-to-market fors vermindert.” Of dat wel veilig is? “Natuurlijk zijn compliance en risk management een belangrijk vraagstuk: met Open Banking Protect zorgen we ervoor dat we onder meer fraudepraktijken tijdig onderscheppen.” Door steeds te verifiëren wie er als derde partij aan het open banking-platform wordt toegevoegd en te monitoren wat er allemaal gebeurt, is de veiligheid nooit in het geding volgens Wadsworth.

Open Banking Resolve richt zich juist op het helder, snel en efficiënt oplossen van geschillen tussen bedrijven en klanten: ook dat is een toepassing waar open banking uitstekend bij van dienst kan zijn. En weten financiële instellingen niet hoe ze met open banking aan de slag moeten? Dan is Open Banking Consulting Services een nieuwe dienst vanuit MasterCard, die hen van advies en ondersteuning voorziet.

PSD2

Vanaf 14 september 2019 is de PSD2-wetgeving volledig van kracht: verwacht wordt dat open banking vanaf dat moment een flinke vlucht neemt, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk al is gebeurd. Wadsworth: “Daar zagen we binnen een maand al een toename van dertig procent in het gebruik van open banking-toepassingen, met name door fintech-ondernemingen.” Hoe (de rest van) Europa open banking omarmt, moet nog blijken. “Over tien jaar weten we meer”, aldus Wadsworth.

MasterCard erkent dat het niet alles zelf kan en hecht daarom veel waarde aan diezelfde fintechs die open banking zo omarmen. “Samen maken we de wereld steeds een stukje beter.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles