Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Maatwerk wordt de nieuwe standaard”

De veranderingen in de financiële wereld hebben effect op de grote financiële instellingen, maar ook op hun leveranciers. Wat zien we in de opleidingsmarkt gebeuren? We vragen het Richard Souisa, accountmanager bij NIBE-SVV. “We moeten nog adequater reageren op veranderingen.”

Wat valt jou op als het gaat om ontwikkelingen in de financiële sector?
“De financiële sector zit nog steeds in zwaar weer. Wel is het vertrouwen van de particuliere en zakelijke cliënten enigszins terug. Door de strengere eisen die door de Autoriteiten Financiële Markten worden gesteld, worden financiële instellingen gedwongen om hun bedrijfsvoering en hun koers te wijzigen. Deze ontwikkeling is al een aantal jaren geleden ingezet, waarbij sterk wordt gekeken naar de verhouding tussen kosten en baten. Snijden in het personeel en het verkleinen van het kantorennet moeten zorgen voor het grootste deel van de kostenbesparing. Er dient meer rendement uit de bedrijfsvoering gehaald te worden, onder meer door online bankieren steeds aantrekkelijker aan te bieden. Ondanks dat deze ‘nieuwe’ ontwikkeling niet door iedereen wordt toegejuicht, kunnen wij eigenlijk niet om deze veranderingen heen.”

In hoeverre heeft de snel veranderende financiële wereld effect op de kennis en kunde die professionals in deze sector nodig hebben?
“Veranderingen binnen deze boeiende wereld zorgen voor meer besef. Het besef dat de professionals aantoonbaar vakkundig en vakbekwaam moeten zijn. Er wordt dus meer verwacht en geëist van de medewerkers binnen de financiële sector. Een professional wordt nu geacht om beter te zijn en beter te presteren dan zijn of haar collega’s. De onderlinge concurrentie wordt hierdoor alsmaar groter. Ga je mee in de snel veranderende financiële wereld of mis je de boot?”

Wat betekent dit voor de opleidingsmarkt? Zijn er al verschuivingen gaande?
“De opleiders van de professionals moeten nog adequater reageren op de veranderingen binnen de financiële sector. Leun je achterover, dan mis je de opdrachten. Laat je actief je gezicht op de markt zien, dan is de kans groot dat je wordt herkend.”

Welk type opleidingen worden minder aangeboden, nu en in de toekomst?
“Het behalen van het verplichte nieuwe Wft-diploma door de adviseurs nadert zijn einde (1 januari 2017) en daar zijn wij als opleiders ook blij mee. De focus moet weer komen te liggen op vakbekwaamheid en niet op ‘hoe kom ik snel door het examen?’. De vakinhoudelijke ontwikkeling verdient meer aandacht. De minimale opleidingseis die wordt gesteld aan een potentiële professional is HBO werk– en denkniveau. Hierdoor wordt het steeds interessanter om HBO en Post Bachelor/Master Opleidingen aan te bieden. Maar wij moeten vooral MBO niveau 4 niet onderschatten. Deze groep ‘studenten’, voornamelijk met een hospitality achtergrond, kan snel doorgestoomd worden naar het gewenste niveau dat financiële instellingen wensen.”

Hoe gaan jullie hier als NIBE-SVV mee om?
“NIBE-SVV verzorgt door heel Nederland opleidingen en examens voor financieel dienstverleners. NIBE-SVV was eigendom van banken en verzekeraars en dankzij onze ruime ervaring en vakinhoudelijke expertise, is NIBE-SVV hét opleidingsinstituut voor de financiële wereld. Van de beginnende beroepsbeoefenaar tot de ervaren vakspecialist: wij zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte is en blijft van de meest recente ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied. Dat is onze passie, daar zijn wij ook goed in. Onze praktijkgerichte aanpak motiveren wij met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Wij hebben als enige opleider voor de financiële sector een leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. In een tijd waarin verantwoord denken en handelen steeds belangrijker wordt, krijgt de professional bij NIBE-SVV echt de meerwaarde die hij zoekt.
Als opleidingsinstituut laten wij ons gezicht overigens meer op de markt zien. Wij komen graag bij de professionals op kantoor om de opleidingsbehoefte in kaart te brengen. En aan de hand hiervan bieden en ontwikkelen wij de opleidingen en trainingen. Maatwerk wordt de nieuwe standaard, daar ben ik van overtuigd. Ook staan wij voor kennisdeling en vernieuwing in de sector en daarom starten wij dit jaar met het gratis aanbieden van webinars over interessante cases en onderwerpen.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles