Lokale munt moet economie draaiend houden
— 25 februari 2015Op diverse plaatsen in Nederland lopen initiatieven om een lokale munt in te voeren. Met de plaatselijke munt omzeilen ondernemers de bank en blijft het geld binnen de regio.
Na de zomer moet het mogelijk zijn om op diverse plekken in Nederland te betalen met een plaatselijke munt, zoals bijvoorbeeld een Eindhovense stuiver, een Tilburgertje of een Friese knaak. Volgens de initiatiefnemers is het invoeren van een plaatselijke munt hét antwoord op de crisis. Door de invoering blijft geld binnen de regio en zou het makkelijker worden voor plaatselijke ondernemers om krediet bij elkaar te krijgen.
Geldstroom
Volgens een van de initatiefnemers, Henk Ellerman, stroomt geld van nature van arme regio’s naar de rijkste regio’s. Vrijwel elke regio heeft hier mee te maken doordat in elke stad de grote winkelketens aanwezig zijn waardoor het geld rechtstreeks doorvloeit naar de grote bedrijven. Hierdoor hebben kleinere bedrijven het lastig. Rotterdam kent al anderhalf jaar De Alternatieve Munt (Dam). In Trouw vertelt Harry te Riele, voorzitter van de stichting Dam: “Geld wordt normaal aangemaakt door een handvol commerciële organisaties, de banken, en die vragen rente terug voor de kredieten die ze geven. Dat systeem eist dat de economie groeit. Als de groei stokt, stopt de kredietverlening ook.” Om dit te voorkomen laat de Dam mensen onderling schulden met elkaar verrekenen zonder rente. Volgens Te Riele blijft hierdoor de lokale economie draaien.
Sardinië
Op het Italiaanse eiland Sardinië bestaat de lokale munt al een tijd. Ondernemers rekenen daar onderling af in de Sardex. Ruim 1300 mensen doen mee met de munt en inmiddels circuleert er een bedrag dat gelijk is aan 75 miljoen euro. Ook de Engelse stad Bristol heeft een lokale munt, de Bristol Pound.
Nederland
De stichting STRO faciliteert wereldwijd meer dan duizend lokale ruilhandelsystemen. Om in Nederland op korte termijn ook lokale systemen op te zetten werkt STRO samen met werkgroepen in diverse provincies. Directeur Henk van Arkel verwacht dat er in september tien plaatsen zijn in Nederland waar met lokale munt betaald kan worden.