Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Legal tech: efficiënter en goedkoper juridisch advies

Maar weinig sectoren zijn zo sterk gereguleerd als de financiële. Fintech vraagt dan ook om de nodige juridische assistentie. Diverse advocaten, onder meer van de grote kantoren, hebben zich hier inmiddels in gespecialiseerd. Maar er doemen ook andersoortige legal partijen op. De evenknie van fintech – legal tech – is in opkomst.

Het werk van advocaten, notarissen en andere juristen efficiënter en goedkoper maken met behulp van technologie. Daar staat legal tech voor. Waar de banken en verzekeraars – of eigenlijk hun disrupters – de Dutch FinTech Awards hebben (van Alex van Groningen), daar kent de juristerij inmiddels de Legal Tech Startup Awards, waar Dutch Legal Tech, Kennedy van der Laan, ING, Lexxyn, Pleit en Sdu achter zitten. Op 6 oktober was de finale. De volgende drie partijen namen het tegen elkaar op.

Clocktimizer
Tijdschrijven is een belangrijke klus voor een advocaat of jurist, maar niet de leukste. Cliënten vragen steeds vaker om een fixed fee. Clocktimizer levert business intelligence software voor advocaten. Deze maakt het mogelijk om diepgaande analyses uit te voeren op de interne bedrijfsvoering. Clocktimizer analyseert eerdere dossiers en declaraties, identificeert de kosten per activiteit in een zaak en geeft op basis daarvan een fee quote af voor een nieuwe klus.

Fastportal
Fastportal belooft de belastingaangifte eenvoudiger te maken voor boekhouder en klant. Het Amsterdamse initiatief doet dat met een selfservice klantenportal, dat het niet alleen voor accountants, maar op termijn ook wil inrichten voor advocaten en notarissen. Fastportal maakt het mogelijk voor zelfs de kleinste juridisch, financieel en zakelijk dienstverleners om een professionele online klantomgeving op te zetten met verregaande automatisering, waardoor personeel minder tijd verspilt aan randzaken.

SMASHDOCS
Ook startups van buiten Nederland zijn welkom in de strijd. Het Duitse SMASHDOCS haalde het tot de finale. SMASDOCS is een webapplicatie die online samenwerken aan documenten sneller, productiever en veilig maakt. SMASHDOCS organiseert en beheert veranderingen, en zorgt ervoor dat iedere gebruiker voortdurend op de hoogte is van de laatste wijzigingen in een document. Oftewel: er bestaan geen talloze versies meer naast elkaar. Het werkt wel slimmer en ‘veiliger’ dan Google Docs: partijen zullen bijvoorbeeld eerst akkoord moeten gaan met voorgestelde wijzigingen, voordat die ook worden aangebracht in bijvoorbeeld een contract.

Bovenstaande start-ups presenteerden op 6 oktober tijdens PLEIT2015 hun product voor een jury en 500 aanwezigen uit de juridische sector. Clocktimizer was de winnaar van de eerste editie van de Legal Tech Startup Awards.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles