Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Kunnen we binnenkort zonder contant geld?

Volgens topeconomen Peter Bovinger en Kenneth Rogoff moet contant geld uit de roulatie verdwijnen. Digitaal betalen is veilig, snel en past volledig in de digitale evolutie.

Kunnen we binnenkort zonder contant geld? Volgens de Duitse econoom Peter Bovinger, Duits econoom en zijn Amerikaanse collega Kenneth Rogoff wel, zo meldt het FD. Nederlandse banken en winkeliers geloven echter nog niet in een afschaffing van de tastbare valuta.

40 procent met pinpas
Steeds meer betalingen gebeuren digitaal. In 2014 werden 2,9 miljard betalingen gedaan met de pinpas in Nederland, een toename met tien procent vergeleken met het jaar ervoor. Momenteel worden ongeveer veertig procent van alle betalingen in Nederland met de pinpas gedaan. Vooral kleine bedragen worden steeds meer digitaal afgerekend.

Criminaliteit
Volgens Bolfinger zal een afschaffing van contant geld de criminaliteit tegengaan en het rentebeleid efficiënter maken. Elke dag is er nog een overval bij winkeliers. Het weren van contant geld zou het veel veiliger maken voor de winkeliers zelf. Ook het gebruik van grote biljetten, zoals die van vijfhonderd euro, zou een groot probleem vormen. Deze worden voornamelijk gebruikt voor witwaspraktijken, geldsmokkel en de drugshandel. De meeste mensen doen hun inkopen toch met kleinere biljetten, een afschaffing van grote biljetten zou voor hen dus geen nauwelijks invloed hebben. De Canadese Centrale Bank weerde eerder al het duizend-dollarbiljet op advies van de nationale misdaad- en corruptiebestrijding. Toen de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselboem hiermee werd geconfronteerd in de kamer zag hij geen reden om Canada hierin te volgen. Volgens Dijsselbloem is deze discussie immers al gevoerd bij de invoering van de euro.

Goedkoper
In FD luidt het ook dat pinnen een stuk goedkoper is voor de winkeliers, als alternatief voor contante betalingen. Gemiddeld zijn de kosten 0,21 euro voor een pinbetaling tegenover 0,24 euro bij contante betalingen. Waardetransport, wisselgeld en het afstorten bij de bank zijn tijdrovende en dure diensten die overbodig worden bij een afschaffing.

Winkeliers zelf
Bij de winkeliers zelf gelooft men niet meteen in een afschaffing, wel in een toename van pinbetalingen. “We stimuleren pinnen wel en hebben wel de ambitie om de verhouding pinnen/contant van 40-60 procent voor 2018 om te draaien. Want pinnen is veel veiliger. Bijna elke dag wordt er wel een caissière overvallen om contant geld dat in de kassa zit”, zegt Tom Ponjee van Detailhandel Nederland tegen De Telegraaf. Opmerkelijk is wel dat veel winkels steeds meer kiezen voor speciale kassa’s waar men alleen kan pinnen en soms zelfs contante betalingen volledig worden geweerd zoals bij winkelketen Marqt. Uit een rondvraag van De Telegraaf blijkt tegelijkertijd dat 86 procent van de Nederlanders niet gelooft dat we zonder cash geld kunnen.

 

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles