Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Krijgt Nederland een islamitische bank?

Het aantal moslims in Nederland neemt toe, evenals het gemiddelde inkomen van deze groep Nederlanders. De islam kent echter aparte financiële regels. Daardoor is er een groeiende vraag naar een islamitische bank. Andere Europese landen gingen ons al voor. Welke regels kent zo’n islamitische bank?

Afgelopen week opende in Duitsland de eerste halalbank zijn deuren. De directeur van de Duitse tak van de Turkse bank Kuveyt Türk, Kemal Ozan, wees op de grote moslimgemeenschap in Nederland van bijna één miljoen mensen. “Er is enorm veel potentie voor islamitisch bankieren in Nederland.”

“Na de opening in Frankfurt willen wij uitbreiden naar de Nederlandse markt”, vertelde Ozan aan Het Parool. Wanneer het zover is, is voorlopig nog onduidelijk: “Als onze uitbreiding is gestabiliseerd, richten we ons op de Nederlandse markt.” 

Buitenland loopt voor
Naast Duitsland zijn ook andere Europese landen al langer bekend met islamitische banken. In The City (Londen) zijn er inmiddels vijf gevestigd. In Luxemburg wordt de oprichting van een islamitische investeringsbank gesteund door de overheid. Een internationale opleiding Islamic Finance volg je op de Belgische universiteit in Leuven, wat al tien jaar mogelijk is in de Spaanse hoofdstad Madrid.

De regels van de islamitische bank
De islamitische banken kennen zeven kernprincipes; vier verboden en drie aanbevelingen. Dit zijn de zeven principes:

1. Rente innen of betalen is verboden
Met dit verbod is meteen de gigantische potentie van de islamitische bank duidelijk. De hypotheek – en daarmee de woningmarkt – is ontoegankelijk voor wie zich aan deze islamitische regel wil houden. Daardoor beweegt een deel van de islamitische middenklasse zich op de (dure) particuliere huurmarkt.
Zie voor mer info en ervaringsverhalen over islamitische rente de Facebook-pagina van islamitischerente.nl (de website is offline).

2. Een verbod op onnodig risico en vermijdbare onzekerheid
De laatste economische crisis in acht nemend, die volgens socioloog Joris Luyendijk te wijten valt aan een systeem dat is ingericht op het nemen van onnodig grote risico’s, is het niet ondenkbaar dat dit verbod medestanders vindt.

3. Speculatie en gokken is verboden
Thomas van der Dunk betuigt zich supporter van islamitisch bankieren, niet in de laatste plaats door het verbod op speculatie: “Misschien dat we toch maar eens islamitisch moeten gaan bankieren. De islam verbiedt woeker en speculatie, oftewel geld maken met geld; het grote probleem met de financiële sector nu. Bonussen en bijbehorend graaigedrag komen bij islamitisch bankieren niet voor.”

4. Een verbod op het investeren in drank, wapens, tabak, enz.
Het is weliswaar een verbod op zaken die haram zijn, toch valt dit kernprincipe moeiteloos in één lijn te plaatsen met de groeiende vraag naar verantwoord bankieren  – en de ‘Ik stap over van bank-week‘.

5. Aanbeveling: financier alleen op risicodeling
Deze aanbeveling ligt in het verlengde van het verbod op het onnodig nemen van financiële risico’s. Het delen van risico’s vermindert immers de grootte van het risico.

6. Aanbeveling: handel alleen in reële goederen
Ook dit is een concreet voorbeeld dat in het verlengde ligt van niet mogen speculeren of gokken. Denk hierbij aan het anticiperen op een daling of stijging van de aandelenkoers door call- of put-opties te nemen.

7. Aanbeveling: wees terughoudend op het gebied van leningen
In het verlengde van het verbod op het nemen van onnodig grote risico’s, is deze aanbeveling er eentje om voorzichtig om te springen met leningen.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles