Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“We konden zelf ook geen bankkrediet krijgen”

Hij wil het alternatief bieden voor de grote kredietbeoordelaars. Jeroen Batema is managing director van OSIS, een serviceprovider voor de financiële industrie. Carlien Roodink interviewde hem over zijn ambities.

Het is niet altijd makkelijk uit te leggen welke rol OSIS (Open Source Investor Services) in de financiële markt speelt, vertelt Jeroen Batema. “We maken onderdeel uit van de fintech-industrie. We zijn een game changing platform voor kredietrisico-analyse en proberen de traditionele spelers in de financiële industrie uit te dagen.” Het bedrijf heeft als doel de financiële industrie minder afhankelijk te maken van de drie grote kredietbeoordelaars  en van de marktprijzen. OSIS biedt investeerders en kredietverleners de tools en informatie om beter begrip te krijgen van de kredietrisico’s. OSIS was een van de eerste fintech-bedrijven die zich aansloot als lid van Holland Fintech.

Risicomodellen verbeteren
Zoals veel oprichters van fintech-bedrijven heeft ook Batema veel ervaring in de financiële sector. “Ik heb achttien jaar gewerkt voor ING, NIBC en BNP Paribas Fortis. Ik merkte dat daar veel data beschikbaar was die ingezet zou kunnen worden om de analyse van kredietrisico’s te verbeteren, maar eigenlijk wisten ze niet hoe ze daar mee om moesten gaan.” OSIS ontwikkelt tools en technologieën, gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke modellen, om de kredietrisicoanalyse bij financiële organisaties te verbeteren. Het bedrijf maakt onder meer risicomodellen en voert datakwaliteitsanalyses uit. “Ik zeg niet dat wat kredietbeoordelaars nu doen, verkeerd is – hoewel ze de Basel II-revolutie in het bankenwezen hebben gemist – maar de afhankelijkheid is niet goed.”

Ambities

Momenteel is OSIS in gesprek met Fitch en Moody om aan hen bepaalde analytics-diensten te leveren. “Hun interesse in ons bewijst wel dat wij als serviceprovider innovatief zijn. Uiteindelijk willen we een alternatief bieden op de gevestigde namen als Fitch en Moody.”

Lees het hele interview op Holland Fintech

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles