Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Koffie Token, Komgo

Komgo: handelsfinanciering op basis van blockchain

De Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank stappen, samen met zeven andere grootbanken, in het handelsplatform Komgo, dat handelsfinanciering aan de hand van blockchaintechnologie faciliteert. Komgo moet meer vaart binnen de handelsfinanciering brengen én het geheel ook nog eens goedkoper maken.

Financiering van bulkgoederen is een bijzondere tak van sport binnen de financieringswereld. Het gaat hier niet alleen om het financieren van de waarde van de producten zelf, maar ook die van o.a. het transport, de distributie en de productie. Dit maakt van handelsfinanciering vaak een langdurig proces. Om het geheel te versnellen namen ABN AMRO, ING en het Franse Société Générale eerder dit jaar het voortouw voor het ontwikkelen van een handelsplatform dat is gebaseerd op blockchaintechnologie. De testfase van Komgo werd succesvol doorlopen met het transporten van sojabonen.

Deze succesvolle pilot trok andere banken, waaronder Rabobank, over de streep om ook deel te nemen aan Komgo. Het moet voor partijen voornamelijk de efficiëntie van commodity finance gaan verhogen. Zo’n 25 tot 50 procent, aldus Anthony van Vliet, hoofd Trade and Commodity Finance van ING. Een ander groot voordeel van de blockchaintechnologie is dat het fraude vrijwel onmogelijk maakt, aangezien het alle stappen registreert én valideert. Eerder schreven we al over end-to-end koffie.

Komgo

Door Komgo zijn de betrokken partijen binnen een bulkfinanciering constant op de hoogte van waar de handel zich op dat moment bevindt. Ook kan dit handelsplatform de grote berg papier, die nu nog bij de handelsfinanciering van bulkgoederen komt kijken, compleet overbodig maken. Alles staat immers in het grote logboek, dat de blockchain is, opgeslagen. Letters of credit, bills of landing en kwaliteits- en exportdocumenten zijn niet meer fysiek noodzakelijk, maar staan in het platform opgeslagen en zijn altijd bereikbaar voor zij die er toegang tot móéten hebben.

Ook foutmarges worden geminimaliseerd: geen sinecure binnen een financieringswereld waar vele miljoenen euro’s per financiering in omgaan. In november staat de eerste officiële transactie gepland.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles