Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Bitcoin

Koers bitcoin stabiel

De koers van de bitcoin maakte de afgelopen jaren heftige ontwikkelingen door. De prijs schoot eind 2013 naar de 1000 dollar en daalde aan het begin van dit jaar tot onder de 180 dollar. Sindsdien is de prijs stabiel, tussen zo’n 200 en 300 dollar. 

Doordat de prijs van de bitcoin stabiel is, lijkt de hype voorbij. Daarbij is de bitcoin niet alleen populair als investering, de blockchain-techniek achter de valuta wint ook aan populariteit.

Heftige koerswisselingen
De koers van de bitcoin schommelde onder meer doordat het een alternatief was voor de Chinese staats-gereguleerde renminbi, de bitcoin in China vervolgens verboden werd, de valuta gebruikt werd op de illegale website Silk Road en het grootste bitcoin-wisselkantoor Mt. Gox gehackt werd. Bij het faillissement van het bitcoin-wisselkantoor raakten 650.000 bitcoins kwijt, wat al een flinke klap was voor de crypto-valuta.

De eerste daling in de Bitcoinbubble was echter in 2014 merkbaar, toen crypto-miningbedrijf PeerNova met 8,6 miljoen dollar haar financiering verhoogde. Volgens PeerNova was deze financiering noodzakelijk om haar activiteiten te heroriënteren. De ontwikkelingen zetten een streep door de stijgende lijn die Bitcoin meemaakte. 

De berichtgeving over de koers van de bitcoin liegt er ook dit jaar niet om: Prijs Bitcoin daalt duizelingwekkend (15 januari 2015),  Bitcoin duurder door Griekse crisis (30 juni 2015) en Prijsstijging bitcoin door bredere acceptatie (13 juli 2015). Hoewel er ook dit jaar veel te doen om de koers van de bitcoin, is de schommeling van tussen de 200 en 300 dollar niet zo heftig als voor het begin van 2015.

Blockchain technologie
Populair is eveneens de onderliggende technologie van de bitcoin. Met behulp van de blockain technologie kunnen transacties afgehandeld worden, zonder dat daar een derde partij (zoals een bank) aan te pas hoeft te komen. Bitcoin wint dan ook steeds meer terrein in de financiële dienstverlening én daarbuiten. Waar traditionele spelers zoeken naar een manier om de techniek toe te passen, springen tal van start-ups in het nieuwe gat in de markt.

Daarnaast zou de blockchain-technologie gebruikt kunnen worden voor het herleiden van de herkomst en de historie van eigendom, zo stelt David Birch, ID-consultant en expert op het gebied van digitaal geld. Dankzij cryptographic blinding zou Blockchain ook onder meer gebruikt kunnen worden om te stemmen bij verkiezingen. Volgens Birch heeft Blockchain echter de toekomst op het gebied van KYC, om te voldoen aan het know-your-customer-beleid en due diligence. Naast de bitcoin als betalingsmiddel, is er dan ook steeds meer aandacht voor de blockchain-technologie die er aan ten grondslag ligt.

Tagged with:

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles