Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Klarna introduceert Open Banking Platform

Klarna, leverancier van betaaloplossingen voor webshops en marktleider in Payment Initiation Services, lanceert een Open Banking Platform. Dit in eigen beheer ontwikkelde platform biedt met één Access to Account (XS2A)-API toegang tot ruim 4.300 Europese banken, volledig in lijn met de PSD2-vereisten.

Het Open Banking Platform heeft een bewezen en volwassen infrastructuur en biedt vrijwel volledige marktdekking en een hoge mate van connectiviteit. Het platform geeft toegang tot 99 procent van alle internetbankierende consumenten uit veertien Europese landen. Doordat Klarna haar eigen technologie openstelt aan zowel gevestigde als nieuwe banken, fintechs en derde partijen met een banklicentie, kunnen deze organisaties met behulp van de Klarna-API’s slimme maatwerkoplossingen bieden aan hun klanten.

PSD2

Klarna is een van de belangrijkste pleiters van de PSD2-wetgeving. De Zweedse organisatie is van mening dat kwalitatief hoogwaardige API’s innovatie én concurrentie bevorderen. Belangrijker nog, Europese consumenten krijgen hierdoor meer keuzevrijheid, grip en duidelijkheid ten aanzien van hun financiën, evenals toegang tot betere financiële producten. Koen Köppen, chief technology officer bij Klarna: “Klarna beschikt al vijftien jaar over uitgebreide ervaring en XS2A-mogelijkheden. We hebben succes weten te boeken te midden van een enorm complexe markt. Als gevolg van de PSD2-wetgeving en de overgang naar European Open Banking kunnen we met ons platform en de integratie via onze API fintechs, banken en instellingen veel mogelijkheden bieden. Zo kunnen zij sneller nieuwe diensten en producten ontwikkelen, testen en introduceren. Ook stelt onze technologie ons in staat om een ecosysteem van diensten aan te bieden aan consumenten en bedrijven; of het nu gaat om retail, financiële dienstverlening of technologie.”

Diverse oplossingen

Banken, fintech-bedrijven en andere organisaties kunnen met het Open Banking Platform van Klarna oplossingen ontwikkelen waarmee consumenten volledig en transparant inzicht krijgen in hun financiële reilen en zeilen. Hiermee kunnen zij financiële verplichtingen effectiever afhandelen. Denk aan oplossingen voor het uitvoeren van betalingen, personal finance-tools voor budgetbewaking en sparen. Maar denk ook aan oplossingen die het makkelijker maken om van leverancier over te stappen, zoals een andere hypotheekaanbieder of een goedkopere energieleverancier. Daarnaast maakt het Open Banking Platform van Klarna het ook mogelijk om nieuwe producten te ontwikkelen op het gebied van verzekeringen, kredietverstrekking, financieel advies en vermogensbeheer. Consumenten krijgen hiermee de vrijheid om hun financiën naar eigen inzicht vorm te geven.

Tools

Het Open Banking Platform van Klarna is een combinatie van enerzijds Account Information Services (AIS), die voorzien in geconsolideerde informatie over betalingsrekeningen, en anderzijds Payment Initiation Services (PIS) die directe bankoverschrijvingen mogelijk maken conform de eisen van PSD2. Het Open Banking Platform voorziet daarnaast in ‘developer friendly’ tools en technische oplossingen voor de compliance- en user experience (UX)-aspecten van het beheer van aanmeldingsgegevens. Dit draagt bij aan een snellere time-to-market voor nieuwe oplossingen en minimaliseert de kosten en noodzaak van technologische investeringen.

George Parks Davie, productmanager Open Banking Platform bij Klarna: “We beschikken over de toonaangevende technologie, kwaliteit, kennis en marktaanwezigheid die nodig is om andere spelers te helpen om nog betere diensten en producten voor consumenten te ontwikkelen. De XS2A-API van Klarna biedt toegang tot een breed scala aan mogelijkheden en voorziet innovatieve bedrijven van optimale ondersteuning met een ‘developer friendly’ infrastructuur.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles