Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De keerzijde van fintech: consument verliest controle

Digitalisering en de bijbehorende nieuwe financiële diensten hebben enorm veel voordelen. Niet voor niets is fintech zo’n belangrijke en groeiende sector. Digitalisering heeft echter ook een keerzijde. Meer en meer mensen verliezen de controle over hun uitgaven en hebben hulp nodig van externe partijen. Dit blijkt uit onderzoek van Humanitas. Budgetvoorlichter Nibud bevestigt dat het probleem speelt onder zowel jongeren als ouderen.

Ouderen

Humanitas, de grootste vrijwilligersorganisatie op het gebied van hulp bij thuisadministratie, zegt dat het aantal mensen dat afgelopen jaar om hulp vroeg met dertien procent is gestegen. De organisatie noemt de toegenomen complexiteit van financiële diensten als de voornaamste reden. “Veel ouderen bezitten minimale computervaardigheden. Die raken nu door de digitalisering van financiële diensten en de stopzetting van het sturen van brieven van vele instanties het overzicht kwijt op wat er binnenkomt en op wat eruit gaat”, aldus Humanitas in de Telegraaf.

Jongeren

Gek genoeg heeft ook de jonge generatie last van de digitalisering. Ook die blijkt moeite te hebben met het houden van grip op de financiële situatie, aldus het Nibud. “Velen weten niet hoe ze bij de overheid toeslagen kunnen aanvragen. En ze hebben moeite met het aanvinken van de juiste vakjes als het gaat om de aanvraag van hun studiefinanciering.”

Veel mensen lopen hierdoor toeslagen mis. Ook kan het tegenovergestelde problematisch zijn; als mensen toeslagen ontvangen waar ze geen recht op hebben, brengt dit ze vaak later in de schulden wanneer ze dit moeten terugbetalen. “De kosten van het oplossen van problematische schulden kunnen oplopen tot 100.000 euro per huishouden”, aldus Roeland van Geuns, lector Armoede en Participatie aan de Hogeschool van Amsterdam. “Door onder meer de kosten van schuldhulpsanering en het niet meer kunnen afbetalen wordt een afboeking gedaan op de collectieve welvaart die we hebben”.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles