Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Kantoorgebouw 2.0

Het meest innovatieve en duurzame gebouw ter wereld is afgelopen donderdag officieel geopend: The Edge. Het complex zit vol digitale en groene techniek en biedt een blik in de toekomst van de architectonische mogelijkheden van kantoorgebouwen.

De Amsterdamse vestigingen van accountants- en adviesbureau Deloitte en advocaten- en notariskantoor AKD zitten er sinds 2014. Donderdag 28 mei was de officiële opening van dit revolutionaire gebouw dat huisvesting biedt aan duizend fysieke werknemers.

Uitzicht op het atrium
Het kostte Deloitte vier jaar tijd om het gebouw te realiseren. Ze deden dit in samenwerking met het Rotterdamse OVG Real Estate. Naast energiezuinige installaties, is het gebouw voorzien van hoogwaardige isolatie en CO2-gestuurde ventilatie. Alle werkplekken van het gebouw zijn gevestigd aan het 15 verdiepingen hoge atrium. Voor daglicht wordt gezorgd door een grote glazen gevel aan de noordzijde, die er tevens voor zorgt dat de werknemers niet in de volle zon werken. De zuidgevel bestaat deels uit geïntegreerde PV-zonnepanelen. Handig om je elektronische pool-auto, mobiele telefoon of laptop op te laden.

Van alle gemakken voorzien
Door middel van een swipe op de smartphone passen werknemers de temperatuur van hun werkplek aan naar het gewenste niveau en via hetzelfde systeem regelen ze individueel de lichtsterkte boven hun bureau. De ‘slimme’ lampen registreren of de werkplekken ook daadwerkelijk in gebruik zijn. Het zijn voorbeelden van de vele mogelijkheden die de vergaande toepassing van the internet of things in dit gebouw mogelijk maakt. Ook koffiemachines, handdoek-automaten en andere apparaten staan met elkaar in verbinding. Naast het comfort dat het de werknemers brengt, voorziet het ook in actuele informatie over het gebruik van kantoorruimte waardoor er gemakkelijk bespaard wordt op verlichting, verwarming, airconditioning en schoonmaken.

In acht jaar tijd winstgevend
Het kantoor is de eerste in Nederland die het BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat heeft gekregen, wat betekent dat het ontwerp voldoet aan de eisen van de BREEAM-duurzaamheidscertificering. Wereldwijd is het kantoor volgens de projectontwikkelaar de grootse ooit die een ‘Outstanding’ certificaat heeft ontvangen. Oscar van Opstal, directeur van Deloitte Real Estate, verwacht dat er spoedig meer van dit soort gebouwen verschijnen. The Edge heeft Deloitte 8 miljoen euro aan extra voorzieningen gekost. Erik Ubels, cio van Deloitte, verwacht dat het gebouw deze kosten binnen acht jaar tijd terug verdient door middel van energiebesparing.

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles