Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Kabinet wil lichter toezichtregime innovatieve nieuwkomers

In tegenstelling tot wat de Europese Centrale Bank (ECB) eerder beweerde, dat zij de teugels zou aanhalen bij fintechbedrijven, heeft het kabinet aangekondigd om fintech juist meer bewegingsvrijheid te geven. Het nieuwe kabinet wil meer concurrentie in de financiële wereld, en zegt toe het toezichtregime te gaan verlichten.

Het regeerakkoord meldt het volgende: “Financiële technologische innovaties (Fintech) dragen bij aan concurrentie en innovatie in de financiële sector. De toetreding van fintech-bedrijven wordt vereenvoudigd door invoering van een bank- en overige vergunning in lichtere vorm, met inachtneming van voldoende bescherming van de klanten.” Dit is een opvallende passage in het regeerakkoord, omdat de ECB eerder heeft aangekondigd strenger te zullen zijn.

Tegelijkertijd zijn De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) begin dit jaar al begonnen met het verlichten van de toezicht op bepaalde innoverende initiatieven. Het is op dit moment nog onduidelijk wat het kabinet bedoelt met het verlichten van het toezicht, en of de nieuwe maatregelen van toegevoegde waarde zijn op de al eerder ingevoerde verlichtingen. Zowel de nieuwe regeringspartijen als de AFM, DNB en het ministerie van Financiën hebben dit nog niet toegelicht.

Houding ECB
Het is duidelijk dat de ECB een andere koers vaart dan het nieuwe kabinet. De ECB is van mening dat fintech-partijen unieke risico’s met zich meebrengen voor het huidige financiële systeem. Mede daarom heeft zij aangegeven dat fintechbanken aan minimaal dezelfde eisen moeten voldoen als de traditionele banken. Ook heeft de ECB aangegeven een strenge koers te zullen varen op het gebied van kapitaaleisen, aangezien zij van mening is dat fintech-bedrijven een groter risico lopen op massale uittocht van klanten.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.