Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Je pensioengeld laten beleggen, wat levert dat op?

Aan het woord beleggen kleeft een bepaald imago. Heel wat mensen zijn door beleggingen schatrijk geworden, maar minstens zoveel mensen zagen hun geld verdampen doordat de waarde van aandelen kelderde. Tegenwoordig bieden financiële instellingen de mogelijkheid aan om je pensioen op te krikken door het door jou ingelegde geld te gaan beleggen. Maar wat levert dat precies op? En loop je hiermee het risico dat je straks helemaal geen pensioen meer hebt?

Hoeveel geld heb je nodig?

Dat laatste zal zo’n vaart niet lopen. In de regel begin je al vrij vroeg met het opbouwen van een pensioenvoorziening. Laten we er even van uitgaan dat je dit op je 27e doet. Je hebt dan veertig jaar de tijd om een knap pensioen bij elkaar te sparen. Hoeveel geld je later achter de hand wilt hebben, bepaal je zelf. Een simpele rekensom: stel je voor dat je op je 67e stopt met werken en dat je uiteindelijk 95 jaar oud wordt. Je moet dan voor pakweg 23 jaar geld reserveren. Als je 3000 euro aan netto maandinkomsten zou willen hebben, moet je dus voor 23 x 12 = 278 maanden dat bedrag zien te realiseren. Voor een belangrijk deel komt dit geld uit de AOW-uitkering plus uit je reguliere pensioen dat je werkgever voor je betaalt. Die bedragen trek je van de 3000 euro af en wat resteert doe je maal 278. Het aldus verkregen totaalbedrag is wat je door middel van pensioen beleggen zou kunnen realiseren. Hoeveel je daadwerkelijk wilt overhouden, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Risico’s durven nemen
Het lastige van pensioenopbouw door middel van beleggingen is dat je risico’s moet durven nemen. Je kunt bij de financiële instelling van jouw keuze namelijk zelf bepalen of jouw geld wel of niet in risicovolle aandelen belegd mag worden. Wanneer je alleen voor de veilige kant kiest, zal het rendement niet hoog zijn. Je hoeft dan echter ook niet bang te zijn dat je veel geld zou verliezen. Kies je voor een hoger risico, dan kan dat je een hoog rendement opleveren, maar je kunt ook dieper onderuit gaan bij een financiële crisis. Gelukkig kun je tussentijds je keuzes wijzigen. Het is daarom geen gek idee om gedurende de eerste vijftien jaar voor een hoog risico te kiezen en geleidelijk het risico steeds meer te verlagen naarmate de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt.

Meer lezen? https://www.evivanlanschot.nl/pensioen/evi-pensioenbeleggen

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!