Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Jaaroverzicht 2014 Finance Innovation

2014 was een bewogen jaar op het gebied van financiële innovatie. Zo werd het contactloos betalen geïntroduceerd, brak Bitcoin door en lagen financiële instellingen onder een vergrootglas. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van financiële innovatie.

Alternatieve manieren om geld op te halen kwamen meer op, en crowdfunding won meer en meer aan bekendheid. Zo werd er in het eerste halfjaar van 2014 in Nederland 23 miljoen euro aan financiering opgehaald door middel van crowdfunding. Het totaalbedrag van 2013 was 32 miljoen euro. Crowdfunding zal naar verwachting in 2015 nog veel groter gaan worden. Voor veel bedrijven is het lastig om een lening bij de bank te krijgen, hierdoor moeten zij op zoek naar alternatieve financieringsvormen. Door crowdfunding is het mogelijk om zonder lening bij een bank geld te lenen. 

Contactloos betalen
Contactloos betalen werd dit jaar voor het eerst geïntroduceerd. Inmiddels wint het steeds meer terrein. Zo bieden nu ook diverse andere banken contactloos betalen aan. Volgens de Betaalvereniging Nederland zal het aantal contactloze betalingen de komende jaren steeds meer toenemen. De verwachting is ook dat de populariteit van contactloos betalen groter wordt wanneer de chipknip definitief verdwijnt. De mogelijkheden om contactloos te betalen nemen toe. Zo kon er begin oktober al met bijna 47.000 betaalautomaten klaar voor contactloos betalen en waren er bijna zeven miljoen bankpassen en smartphones in omloop waarmee contactloos betaald kan worden. Ook zullen het aantal automaten waarmee contactloos betaald kan worden steeds meer toenemen. Zo zijn veel betaalautomaten aan vervanging toe en is het nieuwe apparaat vaak al geschikt voor contactloze betalingen.

Nieuwe manieren van bankieren
Naast het contactloos betalen, lanceerden banken en betaaldiensten diverse andere manieren om te betalen. Zo introduceerde ING biometrisch betalen, oftewel betalen met de stem of vingerafdruk. Vanaf september konden gebruikers ervoor kiezen om de ING bankieren app te besturen met hun stem. In een later stadium wil ING het ook mogelijk maken om geld over te maken door middel van de stem. Om dit mogelijk te maken is ING bezig om van klanten een stemprofiel te creëren. Klanten worden geïdentificeerd door een vooraf aangemaakt stemprofiel. De techniek die de bank hiervoor gebruikt, is hetzelfde als de technologie waarvan Siri en andere apps gebruik maken. In België is de ING gestart met een app die gebruik maakt van vingerafdrukherkenning.

Ook in Canada is een proef gestart op het gebied van biometrisch betalen. Start-up Bionym experimenteert daar met een draagbare hartslagmeter om contactloos te kunnen betalen. Gedurende de test krijgen de klanten van verschillende soorten banken een zogenaamde Nymi-armband van Bionym. In deze armband is een sensor ingebouwd die het ECG van de drager herkent. Door deze armband is het mogelijk voor gebruikers om zonder telefoon of portemonnee te gaan sporten en bijvoorbeeld onderweg boodschappen te kunnen gaan doen of koffie te gaan halen.
SNS Bank zit ondertussen ook niet stil. Zo hebben zij in samenwerking met Ordina een app gelanceerd waarmee gebruikers hun saldo kunnen checken op hun smartwatch en Google Glass. Met de ontwikkeling geeft SNS Bank aan in te willen spelen op de technologische ontwikkelingen op dit gebied.

Nieuwe betaalmanieren
Nieuwe betaalmanieren via social media deden ook hun intrede in 2014. Zo introduceerde de Franse bank Banque Populaire Caisse d’Epargne (BPCE) de mogelijkheid om geld over te maken met Twitter. De Nederlandse bank Knab introduceerde betalen per Facebook of een mobiel nummer. Knab Social is het eerste Nederlandse betaalmiddel dat gebruikmaakt van Facebook.
Verder maakte Mastercard bekend dat hun nieuwe pinpas een ingebouwd beveiligingssysteem krijgt. De nieuwe passen worden voorzien van een vingerafdrukscanner die het invoeren van een pincode vervangt. Een kleine vingerafdrukscanner die zich in de pas bevindt, zorgt voor de beveiliging van de pas. Data die gewonnen wordt via deze scanner wordt opgeslagen op de pas zelf, in plaats van op bijvoorbeeld een smartphone. Dankzij dit nieuwe systeem verdwijnen de limieten die normaal gesproken gelden bij contactloos pinnen. Op andere NFC-toepassingen zit namelijk vaak een limiet van enkele tientallen euro’s.

Een andere nieuwe manier van betalen die gelanceerd werd is Sign2Pay. Met de betaalmethode is het voor online shoppers mogelijk om transacties te voldoen met slechts een handtekening. De bewegingen die op het gebied van financiële innovaties zichtbaar zijn, zijn ook Apple opgevallen. Zo introduceerden zij Apple Pay in de Verenigde Staten. Met Apple Pay kunnen gebruikers hun creditcardinformatie opslaan in een iPhone zes of zes plus, zodat zij kunnen betalen met hun mobiele toestel.
En ING maakte het eind oktober ook mogelijk om retour te pinnen. Klanten die een aankoop willen terugbrengen en met pin hebben betaald, krijgen het bedrag op hun pinpas teruggestort. Na de uitrol bij grote retailers, wordt retourpinnen in de loop van 2015 ook mogelijk voor alle ondernemers die bij ING bankieren. Door de innovaties die elkaar in rap tempo opvolgen, krijgen gebruikers van de mobiel bankieren apps steeds meer opties tot hun beschikking. Zo produceerden de verschillende banken gezamelijk een stijging van gemiddeld 73 procent aan opties voor de mobiel bankieren apps. Niet eerder groeide het aantal beschikbare opties zo snel als afgelopen jaar.

Duurzaamheid
Naast diverse innovaties speelde het thema duurzaamheid een grotere rol in de financiële sector. Zo werden er voor het eerst duurzame obligaties uitgegeven door de Duitse bank Münchener Hypothekenbank. Ook de eerlijke bankwijzer breidde uit naar nieuwe landen. Het initiatief van Oxfam Novib is vijf jaar geleden van start gegaan om banken aan te zetten tot een duurzamer investeringsbeleid.

Veiligheid
Door innovatie en de alsmaar toenemende digitalisering wordt de veiligheid van de apps en diensten een steeds groter aandachtspunt. Zo trok analistenbureau IDC de veiligheid rondom de innovaties bij de betaalapps in twijfel. Ook zorgt de toenemende dreiging van cybercriminaliteit en aanvallen van cybercriminelen voor zwaardere eisen rondom de digitale beveiliging voor banken.

Bitcoin
Een veelbesproken onderwerp was dit jaar ook Bitcoin. Het digitale betaalmiddel haalde veelvuldig het nieuws door de vele ontwikkelingen die het meemaakte. Zo werd er in Den Haag de eerste Bitcoinpinautomaat geplaatst. Ook Arnhem en Amsterdam voeren een strijd om Bitcoinhoofdstad van Nederland te worden, beide steden zijn hard op weg. De verwachtingen voor Bitcoin zijn hoog. Zo spreken deskundigen zelfs van grote veranderingen die ze verwachten van Bitcoin, zoals het veranderen van de gevestigde financiële systemen.

 Vooruitblik
– In 2015 neemt Nederland afscheid van de chipknip, de verwachting is dat contactloos betalen dit op gaat vangen.
– Bitcoin gaat veel meer groeien en raakt meer ingeburgerd in het dagelijks betaalverkeer.
– Banken gaan nog meer reorganiseren en digitaliseren.
– Op de korte termijn zullen banken een tekort hebben aan specialistisch personeel.
– De ontwikkelingen op het gebied van biometrie zet nog verder door.
– Het aantal contactloze betalingen gaat toenemen, ook betaalautomaten waarbij contactloos betaald kan worden zullen toenemen.

 Bron foto: deondernemer.nl

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles