Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

iZettle gebruikt big data voor kleinere kredieten

iZettle gaat zijn dienstverlening uitbreiden en kredieten aan het MKB aanbieden. De fintech-startup ontwikkelde een nieuw type betaalterminal voor de retail. De data die het hiermee vergaart, zet het bedrijf in om tot een risicoprofiel te komen. 

Dat verklaart Job de Geer, medeoprichter van iZettle. Hij signaleert dat banken de moeite niet nemen om zich in kleinere kredieten te verdiepen of kleine bedrijven te risicovol vinden.

Kleiner krediet
“Doordat we bijna al het betaalverkeer van onze merchants verwerken, kunnen we goed inschatten of een bedrijf recht heeft op een voorschot”, aldus De Geer. De kredieten zullen tussen de 15.000 en 35.000 bedragen, tegen een rente van vijftien tot twintig procent. Hierbij zal iZettle big data inzetten om tot een risicoprofiel te komen.

Financiële wereld is gevangen in oude structuren
De Geer stelt dat de financiële wereld hem doet denken aan de muziek industrie eind jaren ’90. Banken (en de muziekproducenten van destijds) zitten gevangen in oude structuren. Banken zouden nog teveel focussen op verouderde software, waardoor partijen met een nieuwe IT-infrastructuur een voorsprong hebben.

De mede-oprichter van iZettle verwacht overigens niet dat traditionele banken zomaar zullen omvallen. “Zij moeten hun erfenissen uit het verleden blijven onderhouden en aan de bank van de toekomst bouwen. Dat is niet alleen heel duur, maar ook heel ingewikkeld”, laat De Geer weten.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles