Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Wat is de toekomst van de blockchain?

Een hacker wist zo’n 50 miljoen euro te stelen van investeringsfonds TheDOA via Ethereum, een aanbieder van blockchain-technologie. De groei van blockchain lijkt niet zorgeloos. Wat betekent dit voor de toekomst ervan?

Robert Reinder Nederhoed, blockchain-expert en oprichter van Bitmymoney.com, vertelt waarom hij toekomst in de technologie ziet. “Allereerst is niet de blockchain gehackt, maar een toepassing erop. Er bestaan honderden implementaties van de blockchain. De eerste en meest bekende blockchain is bitcoin. Andere bekende blockchains zijn bijvoorbeeld Litecoin, Namecoin, NXT, Dash, Monero en Ethereum. Dit geval van misbruik speelde rond de Ethereum-blockchain.”

Wat doet dit met het vertrouwen in blockchains?
Nederhoed: “Dat vertrouwen heeft weinig schade opgelopen. Software kan aangepast worden en volgende contracten zullen nog beter onder de loep genomen worden, voordat er grote bedragen in gestort worden. Het vertrouwen in Ethereum heeft echter wel degelijk een deuk opgelopen. Vooral doordat de ontwikkelaars hebben voorgesteld om de schade van TheDAO ongedaan te maken, door transacties terug te draaien. Een blockchain moet onomkeerbaar functioneren, zonder ingreep van een centrale partij, dat is de kracht van deze uitvinding. Nu bij Ethereum mogelijk toch wordt ingegrepen, vragen mensen zich hardop af of je wel op Ethereum kunt bouwen.”

Werkt de consensus bij blockchain? Hoe voorkom je dat individuen de dupe zijn van beslissingen van de meerderheid?
Nederhoed: “Elke transactie moet aan het protocol van de blockchain in kwestie voldoen. Zowel bitcoin als Ethereum gebruiken een mechanisme genaamd proof-of-work om een veilig netwerk af te dwingen. De machines die de transacties controleren en toevoegen aan de blockchain (de decentrale boekhouding), strijden voor het recht om dit te mogen doen. Bij winst worden ze beloond in eenheden van de munt, wanneer ze een block toevoegen aan de boekhouding. In praktijk winnen steeds verschillende machines, waardoor er niet één partij is die steeds bepaalt welke transacties worden opgenomen en welke niet. Wanneer een partij kwaad wil, zal deze 51 procent van de rekenkracht in handen moeten krijgen, om zo structureel het netwerk te dwarsbomen of misbruiken. Om dat te verkrijgen is een miljardeninvestering nodig in speciale hardware, praktisch onhaalbaar.”

En als dat niet werkt?
Nederhoed: “Dan heeft de ontevreden minderheid ook de optie om zijn ethers te verkopen en over te stappen op een andere blockchain. De minderheid kan de broncode kopiëren, aanpassen aan hun wensen en onder een andere naam verder gaan. Dit is legaal en in praktijk meerdere keren gebeurd. Litecoin is bijvoorbeeld een afsplitsing van bitcoin, met slechts enkele andere eigenschappen.”

Neelie Kroes sprak uit dat Nederlandse een leidende rol in blockchain en bitcoin zou moeten krijgen. Waarom moeten we dat willen?
Nederhoed: “Blockchain is duidelijk een uitvinding met potentie voor grote impact; het wordt daarmee mogelijk om een centrale partij te vervangen door een netwerk. Daarmee is het weerbaarder tegen aanvallen, bestand tegen fraude, werkt het wereldwijd en transparanter. Alleen al in de financiële sector is er grote vraag naar een weerbare, fraudevrije, transparante boekhouding, waar alle partijen op kunnen aansluiten. Diensten zoals het kadaster, kentekenregistratie bij RDW en de Kamer van Koophandel zouden decentraal ingericht kunnen worden, 24 uur per dag beschikbaar voor mutaties of raadpleging. Een blockchain-coalitie kan daarbij helpen om eenheid te krijgen in de uitgebreide bestuursvormen die ons land kent. Ik zie ook veel waarde in het nastreven van adoptie van Bitcoin onder burgers en het stimuleren van innovatie met blockchains bij universiteiten en start-ups.”

Over de schrijver

Avatar foto
Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles