Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Investering van banken in blockchain groeit explosief

Financiële instituties wereldwijd zullen in 2017 meer dan 1 miljard euro uitgeven aan de blockchaintechnologie. De ING Bank zal als enige Nederlandse bank zich de komende jaren concentreren op deze nieuwe technologie in het R-3 consortium.

De blockchain is het systeem waarop de virtuele munt bitcoin is gebaseerd. Het fungeert als een decentraal kasboek die zou kunnen worden gebruikt voor de registratie van landeigendommen, hypotheken en contracten. Dit administratieboek wordt niet bijgehouden door de overheid of banken, maar door een netwerk van computers.

Coalities
Banken zijn op grote schaal initiatieven aan het nemen om de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken. Zo’n 20 banken hebben zich aangemeld voor een werkgroep in Londen en meer dan 30 banken, waaronder de ING Bank, vormen het R-3 consortium in New York. ING is daarmee de eerste Nederlandse bank binnen het consortium, dat verder uit 29 buitenlandse banken bestaat. Niet de minsten overigens: grote namen, zoals Bank of America, Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs en HSBC.

De blockchainmarkt zit nu in een opstartfase. 2016 zal in het teken staan van een inhaalslag op technologisch gebied. De technologie kan bestaande systemen efficiënter maken. Mark Buitenhek, hoofd betaal- en transactiediensten van ING, erkent tegenover de bitcoin-nieuwssite Coindesk dat hoewel “wij de potentie zien, we niet weten of het gaat werken.” Het neemt niet weg “dat de mannen die we naar de eerste bijeenkomsten van R3 hebben gestuurd, enthousiast zijn teruggekeerd.”

De eerste toepassingen zullen er op zijn vroegst over twee tot drie jaar zijn.

Tagged with:

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles