Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Investeerders in Confido waarschijnlijk geld kwijt

De eerste ‘Nederlandse’ cryptozwendel lijkt waarheid te zijn geworden. Investeerders in de Amerikaanse start-up Confido zijn naar alle waarschijnlijkheid hun geld kwijt. Het gaat om ongeveer 320.000 euro. Een week geleden werd door de AFM en DNB nog uitgebreid gewaarschuwd voor de oplichtingsgevoeligheid van cryptobeursgangen.

Zelfverklaard Nederlander Joost vaan Doorn, oprichter van Confido (Italiaans voor ‘Ik vertrouw erop’), is in geen velden of wegen te bekennen. De waarde van de cryptomunt CFD, gekoppeld aan het bedrijf dat zich opwierp als ‘Paypal, maar dan met digitaal geld’, is inmiddels gedaald tot onder de dollarcent. Op 14 november was  koers nog 1,40 dollar. Hiermee lijkt ‘Joost’ succesvol te hebben ingespeeld op de speculatieve goudkoorts die is veroorzaakt door de koersstijgingen van Ethereum en Bitcoin. Op de website van de start-up is op dit moment een verklaring te lezen van het advocatenkantoor Jonkers & Van Gemert, en de LinkedIn- en Twitterpagina zijn verwijderd.

Identiteit niet herleidbaar
Over de identiteit van Joost van Doorn bestaan grote twijfels, net als over de rest van het managementteam. Op geen enkele manier is er te herleiden wie deze mensen zijn. Zeker is wel dat Joost van Doorn een fictief persoon is, aangezien navraag bij de bedrijven waar hij gewerkt zou hebben (Zalando, eBay, Pepsi) volgens de Volkskrant geen resultaat oplevert. Ook zijn de LinkedIn profielen van de overige directieleden verdacht, aangezien zij slechts enkele connecties hebben. Dit kan erop duiden dat het nep-profielen zijn.

Oplichter
Online is de theorie ontstaan dat Joost van Doorn een Duits-Turkse oplichter uit Antalya is. Op webfora circuleert een foto van het LinkedIn-profiel van Sebastian Murat. Deze foto is identiek aan de foto van Joost van Doorn. Helaas is ook niet te herleiden wie Sebastian Murat is, aangezien geen enkel spoor naar hem leidt. De enige identificeerbare persoon is ‘Chris’ van het pr-team van Confido. Hij communiceert nog actief, maar het lijkt erop dat hij slachtoffer is van de zwendel. Ook hij heeft de oprichters van Confido nooit in levende lijve ontmoet en is betaalt in CFD-munten. Hij heeft aangegeven aangifte te doen bij de politie.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!