Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Inspelen op de ontwikkelingen van de hypotheekmarkt

Door nieuwe wetten en spelers verandert er in 2017 veel in de hypotheekmarkt. Jan-Paul Hendriks van Novalink B.V. filosofeert over de ontwikkelingen en welke gevolgen deze voor de markt hebben.

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan op 14 februari het 26e Hypotheken Event in Utrecht. Bezoekers van FinanceInnovation.nl krijgen 10% korting via code 69870FIN.

“Het hypothekenlandschap heeft de afgelopen jaren enkele nieuwe verstrekkers zien toetreden, zoals MUNT en bijBouwe. De grootbanken deden in verstrekkingsomvang juist een stapje terug”, ziet Hendriks. “Toch zijn echte innovaties uitgebleven. Ik verwacht dat er in de fintechhoek nog wel nieuwe toetreders zullen opkomen. Alhoewel funding – ondanks de ‘open kraan’ bij de ECB – toch niet vanzelfsprekend lijkt. Ik vraag me af waar die terughoudendheid bij funders zit.”

Gevolgen voor service
“Inspelen op Basel lijkt banken te dwingen naar de hypotheken op hun balans te kijken”, stelt Hendriks. “De vraag is of daar alleen balanstransacties uit voortvloeien, zoals die tussen Rabobank en Vivat, of komen er ook hele portefeuilles beschikbaar?” De vele reorganisaties bij financiële instellingen met daarbij forse inkrimping van het personeelsbestand, moeten ook hun gevolgen hebben voor de service van hypotheekklanten, voorspelt Hendriks. “De vraag is of dit alleen met digitalisering kan worden opgelost, of dat er ruimte komt voor partijen die ook (menselijke) service kunnen bieden.”

Andere ontwikkelingen
Volgens Hendriks heeft DNB laten weten van pensioenfondsen de komende tijd meer investeringen in hypotheken te verwachten. Al deze veranderingen vragen ook meer van de toezichthouders. Zij moeten ervoor zorgen dat de spelers in de markt zich aan de regels houden. “De toezichthouders AFM en DNB kijken meer dan ooit vanuit risico-oogpunt en klantbelang naar een goede uitvoering van kredietovereenkomsten. Daarbij stellen zij in de toekomst hogere eisen aan de communicatie, klantcontact en actieve risicobeheersing.”

Lees het hele blog hier.

Jan-Paul Hendriks, Algemeen Directeur Novalink B.V.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles