Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De ins en outs van de bitcoin

Regelmatig verschijnen er artikelen, video’s of andere typen content met als onderwerp de bitcoin. De virtuele munt is meerdere malen doodverklaard. Echter, recent berichtte het AD nog dat de waarde van de bitcoin meer dan verdubbeld is in een jaar tijd en het de hoogste waarde ooit heeft bereikt. Inmiddels is de valuta weer gekelderd als gevolg van de negatieve uitspraak over de bitcoin-indextracker twee dagen geleden. Wat is de bitcoin, waar komt het vandaan en wat kun je ermee?

Het ontstaan
De bitcoin is een online betaalsysteem dat in 2009 door de geheimzinnige Japanner Satoshi Nakamoto, een pseudoniem, is bedacht. Er is weinig bekend over hem en het ontstaan van de bitcoin. Wel is duidelijk dat hij poogde de centrale banken en overheden te ontwijken. Transacties gaan namelijk zonder tussenkomst van een derde partij direct van de zender naar de ontvanger. Via het bitcoinnetwerk werken computers wereldwijd samen om transacties te verwerken. Zonder die overkoepelende macht bezit elke gebruiker in feite een deel van de ‘bitcoinbank’. Het grote verschil met andere online betaalsystemen, zoals Paypal of creditcard, is dat de transacties niet in bestaande munteenheden als de euro of dollar verwerkt worden. De bitcoin is geen fysieke munt, maar een reeks getallen.

De valuta en de koers
Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi; de ‘cent’ van deze valuta. Dit staat momenteel gelijk aan circa 1170 euro. De recente piek in waarde viel te wijden aan de verwachtte komst van een bitcoinbeursfonds. Twee dagen geleden werd bekend dat dit niet doorgaat, waarna de koers direct zakte. De valuta kent dan ook een geschiedenis van pieken en dalen, hoewel het de afgelopen jaren enigszins stabiliseert. Om de koers stabiel te houden, wordt de uitgifte van bitcoins gedoseerd. Op het moment zijn er ruim 16 miljoen bitcoins in omloop, waar er dagelijks 1800 bij komen. Iedere vier jaar halveert de uitgifte. Met een maximum aantal munten van 21 miljoen, komt de laatste munt naar schatting vrij in 2140. Zogenaamde ‘mijnwerkers’ maken de bitcoins door complexe wiskundige formules te kraken met behulp van supercomputers en speciale software. Het proces verbruikt veel stroom en vereist veel arbeid, waardoor het vooral in China plaatsvindt, waar beide zaken goedkoop zijn.

Aanschaffen en bewaren
Juist door de snelle koerswisselingen is de bitcoin populair als belegging; er kan in korte tijd veel verdiend, maar ook verloren worden. De bitcoin is ook populair bij mensen die anoniem willen blijven, waardoor ook internetcriminelen er veel gebruik maken. Verder is het gewoon een valuta waarmee dingen gekocht kunnen worden bij een van de 100.000 bedrijven die de munt accepteren, waaronder Tesla en Thuisbezorgd.nl, maar ook een café in Arnhem, een bioscoop in Amsterdam en een kapper in Bergen. Bitcoins kunnen aangeschaft worden bij een online wisselkantoor. Een rekening openen is vaak gratis, maar wisselkantoren brengen wel vaak kosten in rekening voor het verwerken van transacties. De gekochte bitcoins worden veilig opgeborgen in een digitale portemonnee, wallet, die op een telefoon of computer geïnstalleerd wordt. Elke wallet heeft een rekeningnummer die de eigenaar deelt met anderen om bitcoins te kunnen overdragen. Een unieke cijfer- en letterreeks dient als wachtwoord. Hackers proberen deze code te achterhalen, wat voor sommige gebruikers een reden is hun code offline te bewaren. Echter, bij het kwijtraken van de code, is de eigenaar ook zijn bitcoins kwijt; er bestaat geen oplossing voor zoekgeraakte codes.

Verkopen
Op online marktplaatsen kunnen bezitters hun bitcoins ook weer kwijt. Dit kan zowel digitaal als met een ‘echte’ ontmoeting via bijvoorbeeld localbitcoins.com. Via deze site kunnen kopers of verkopers gevonden worden op basis van gebruikersbeoordelingen. Bitcoins worden door de Belastingdienst overigens gewoon gezien als vermogen. In box 3 ‘sparen en beleggen’ moet het bezit aangegeven worden. Over het totale vermogen boven de 25.000 moet dus gewoon vermogensbelasting betaald worden. Of het nu om euro’s, dollars of bitcoins gaat.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles