Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Innovatieve betaaldienst bedreigt Chinese banken

Nu Chinezen de mogelijkheid krijgen om met de populaire app WeChat (Weixin) te betalen en geld te sparen, lopen Chinese banken het risico om marktaandeel te verliezen. WeChat, eigendom van Tencent, heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers en biedt een rente die veel hoger is dan die van de Chinese staatsbanken. Deze kunnen de concurrentie niet aangaan zolang de overheid daar geen toestemming voor geeft.

WeChat bedacht een actie om hun clientèle een rekening te laten openen: wanneer mensen geld op hun nieuwe rekening gestort kregen, maakten ze kans op hun bonus van een paar procent van dat bedrag. Dit was speciaal getimed tijdens HongBao, een nieuwjaarsevenement waarbij Chinezen regelmatig geld naar elkaar overmaken.

Alle begin is moeilijk
Vooralsnog weet WeChat nog geen grote omzet te genereren. Over het laatste kwartaal van 2013 was de omzet tussen de 30 en 35 miljoen euro. Dit is niet hoog ten opzichte van de 500 miljoen gebruikers. De ophef die bij de Chinese banken is ontstaan, is dan ook meer gericht op toekomstige ontwikkelingen dan op de huidige situatie. Tencent is overigens niet het enige Chinese bedrijf dat de financiële sector wil innoveren. Zo biedt Alibaba, enigszins vergelijkbaar met websites als Ebay en Marktplaats, ook verschillende financiële diensten aan haar klanten aan.

Op weg naar Nederland?
Tencent probeert met WeChat ook buiten China de markt te veroveren. Het gerucht gaat dat het bedrijf graag meer voet aan de grond in de Verenigde Staten en Europa wil krijgen. Het is echter de vraag of er in Europa behoefte is aan de app, aangezien WhatsApp al een groot marktaandeel heeft verworven. Bovendien wordt WeChat voornamelijk gebruikt om gesproken berichten te versturen, omdat het relatief lang duurt om in het Chinees een bericht te typen. Dit probleem speelt minder bij Europese talen.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles